Home > Blogs > Zet je lichaam én brein in beweging

Zet je lichaam én brein in beweging

Zet je lichaam én brein in beweging

Bewegen. Dat zet zowel lichaam als brein in beweging. Het is er altijd geweest en zal er altijd zijn. Bewegen is een oerinstinct, nodig om te overleven. Met de jaren (beter gezegd eeuwen, millennia etc) is ons bewustzijn ontwikkeld en zijn we gaandeweg andere dingen gaan doen dan jagen, verzamelen en overleven.

Bewustzijn en onderbewustzijn

Dat bewustzijn én onderbewustzijn is een fantastisch iets. We kunnen bedenken wat, hoe en waarom we iets doen. We kunnen bedenken en voelen wat onze gevoelens, ervaringen en gedachten zijn en wat voor invloed die op ons hebben. Soms merken we dat die gedachten of emoties gaan overheersen, spanning gaan veroorzaken. Als dat lang genoeg aan houdt dan kun je daar steeds vaker, langer en erger last van hebben. Het kan hoofdpijn veroorzaken, vermoeidheid, gejaagdheid, buikklachten, nekpijn, etc. Andere keren lijken pijnklachten ineens uit het niets op te treden.

Veel gehoorde adviezen zijn vaak: neem rust, maak tijd voor jezelf, ga sporten, je moet meer voelen, bewaak je grenzen. Veel adviezen waar je over na moet denken, waar zelf achteraan moet om dat te regelen en waar je (opnieuw met je hoofd) keuzes over moet maken.

 

Wat ik regelmatig hoor is:

“Geen tijd en geen puf om te sporten”

“In 20 minuten meditatie heb ik 3 boodschappenlijstjes gemaakt en ben ik 5x boos geworden op de kinderen”

“Ik vind wandelen echt totaal niet leuk”

Eerlijk?

Meditatie is mij ook nog nooit langer dan 5 minuten gelukt. Eerder opstaan dan de kinderen om te mediteren, een thuis training te doen of gedachten op schrijven lukt gewoonweg niet. Niet omdat ik te lang snooze maar heel eenvoudig doordat mijn kinderen niet elke dag om dezelfde tijd wakker zijn. Daar zit nogal een variatie in (ze worden ergens tussen half 6 en half 8 wakker) en om nu de ene dag 5 minuten te hebben en de andere dag 2 uur is me iets te gek.

Slim bewegen

Er is nog een mogelijkheid waarmee je aan je hele vitaliteit werkt. SMART Move of te wel Slim bewegen. Bewegen kan je namelijk helpen met pijn, stress en vermoeidheid. Het kan je ook helpen met emoties en mentale vaardigheden.

 

Dus heb je moeite met je aandacht/concentratie of moeite met grenzen bewaken? Beweging kan je daarbij helpen. Er zijn heel veel verschillende bewegingen waarmee je kunt werken aan je concentratie, waarmee je jezelf traint om je grenzen te ontdekken en te bewaken. Dit geld ook voor andere emoties of mentale vaardigheden.

 

Beweging gebruiken om fysieke, emotionele én mentale vaardigheden te trainen. Niet gewoon maar wat oefeningen doen. Maar goed opgebouwde beweging waarmee je meer traint dan je lijf. Soms train je andere vaardigheden zonder het te merken, gewoon doordat je lekker aan het bewegen bent. Want bewegen kan heel leuk zijn, het kan je echt een super gevoel geven.

Zelf ben ik gewoon niet sportief, wel beweeglijk. Die “rush” die veel mensen krijgen door te sporten heb ik zelf niet. Bewegen heb ik wel altijd gedaan, gewoon door de dag heen omdat stilzitten me niet zo goed lukt. Tot ik bewuster, slimmer en met een ander doel ging trainen. Ineens vond ik het leuk en gaf het een goed gevoel. Inmiddels doe ik zelf thuis gerichte zwaardere training oefeningen. Door te bekijken wat ik die dag of dat moment nodig heb.

Trainen klinkt misschien meteen als sporten maar dat is het niet. Bewegen door de dag heen, zodat bewegen weer leuk wordt en je merkt dat je vooruitgaat zonder dagelijks te moeten sporten.

SMART Move programma

Interessant? Kijk op www.basisinbeweging.nl/smart-move voor meer over het nieuwe 3 maanden programma SMART Move.