Home > Blogs > Soorten ontspanningstechnieken

Soorten ontspanningstechnieken

1. Progressieve spierontspanning

Bij deze vorm van ontspanning span je de spiergroepen 10 seconden aan en ontspan je 30 seconden. Oefen deze vorm van ontspanning niet als je een hoge bloeddruk en / of hart- en vaatziekten heeft zonder dit met jouw huisarts te bespreken, aangezien dit een verhoging van de bloeddruk kan veroorzaken.

 

2. Passieve spierontspanning

Bij passieve spierontspanning worden geen spieren gespannen. Bij dit soort ontspanning stel je je voor dat je spieren ontspannen zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat alleen al het denken aan een stressfactor ervoor kan zorgen dat spieren gespannen raken, en als je eraan denkt om ze te ontspannen, wordt een signaal naar de hersenen gestuurd om de spieren te ontspannen. Dit is een betere vorm van ontspanning voor mensen met hoge bloeddruk en / of hart- en vaatziekten en is vaak nuttig voor mensen met chronische pijnproblemen omdat het gericht is op het vermijden van spierspanning.

 

3. Yoga

Yoga, een Indiase techniek van houdingen om de ademhaling soepel en ontspannen te maken, wordt al duizenden jaren onderwezen. Het is ook een handig hulpmiddel voor stressmanagement en helpt bij het opwekken van de ontspanningsreactie. Onderzoek naar yoga heeft aangetoond dat het helpt om de opwinding van het sympathische zenuwstelsel te verminderen, de bloeddruk te verlagen en het niveau van stresshormonen zoals cortisol te verlagen, om maar een paar gezondheidsvoordelen te noemen.

 

4. Massage

Massage is een andere techniek die helpt om te ontspannen en die ons veel fysiologische en psychologische gezondheidsvoordelen biedt. Studies hebben aangetoond dat het helpt om de niveaus van stresshormonen, zoals cortisol, die in onze bloedbaan circuleren, te verlagen, onze bloeddruk verlaagt, ons helpt te slapen, angst en depressie te verminderen.

 

5. Ontspanning Ademhaling

Het is een eenvoudige techniek, maar het potentieel om ons stressniveau te verlagen mag niet worden onderschat. Diafragmatische ademhaling stimuleert de ontspanningsreactie en vermindert zo stress.