Home > Blogs > Soorten angststoornissen: Welke zijn er?

Soorten angststoornissen: Welke zijn er?

soorten-angststoornissen

De vijf belangrijkste soorten angststoornissen zijn:

Gegeneraliseerde angststoornis

Een gegeneraliseerde angststoornis is een angststoornis die zich kenmerkt door chronische angst, overdreven zorgen en spanning, zelfs als er weinig of niets is om het uit te lokken.

Obsessief-compulsieve stoornis

Obsessief-compulsieve stoornis is een angststoornis. Deze stoornis kenmerkt zich door terugkerende, ongewenste gedachten en / of repetitief gedrag. Herhaaldelijk gedrag zoals handen wassen, tellen, controleren of schoonmaken voert men vaak uit in de hoop obsessieve gedachten te voorkomen of te laten verdwijnen. Het uitvoeren van deze zogenaamde “rituelen” biedt echter slechts tijdelijke verlichting. Het niet uitvoeren ervan verhoogt de angst aanzienlijk.

Paniekstoornis

Paniekstoornis is een angststoornis en kenmerkt men door onverwachte en herhaalde episodes van intense angst. Vaak is dit in combinatie met lichamelijke symptomen zoals pijn op de borst, hartkloppingen, kortademigheid, duizeligheid of buikpijn.

Posttraumatische stressstoornis (PTSS)

Posttraumatische stressstoornis, PTSS, is een angststoornis die zich kan ontwikkelen na blootstelling aan een angstaanjagende gebeurtenis. Ook kan deze ontstaan bij beproeving waarbij ernstig lichamelijk letsel optrad of werd bedreigd.

Sociale fobie (of sociale angststoornis)

Sociale fobie of sociale angststoornis is een angststoornis die wordt kenmerkt door overweldigende angst en overmatig zelfbewustzijn in alledaagse sociale situaties. Het kan beperkt zijn tot slechts één type situatie – zoals angst om te spreken in formele of informele situaties, of eten of drinken in het bijzijn van anderen – of, in de meest ernstige vorm, kan zo breed zijn dat iemand symptomen ervaart bijna altijd zijn ze in de buurt van andere mensen.

Last van angst en/of paniek? Vind een professional bij jou in de buurt