Home > Blogs > Sociale angststoornis: Wat is het?

Sociale angststoornis: Wat is het?

Een sociale angststoornis is een veel voorkomende vorm van angststoornis. Een persoon met een sociale angststoornis voelt symptomen van angst in bepaalde of alle sociale situaties, zoals nieuwe mensen ontmoeten, daten, een sollicitatiegesprek hebben, een vraag beantwoorden in de klas of met een kassamedewerker in een winkel moeten praten. Alledaagse dingen doen waar mensen bij zijn – zoals eten of drinken voor anderen of een openbaar toilet gebruiken – veroorzaakt ook angst. De persoon is bang dat hij of zij zal worden vernederd, veroordeeld en afgewezen.

De angst die mensen met een sociale angststoornis hebben in sociale situaties is zo sterk dat ze het gevoel hebben dat ze er geen controle over hebben. Het resultaat is dat het een belemmering vormt voor het naar het werk gaan, naar school gaan of het doen van alledaagse dingen. Mensen met een sociale angststoornis kunnen zich wekenlang zorgen maken over deze en andere dingen voordat ze gebeuren. Soms blijven ze weg van plaatsen of evenementen waarvan ze denken dat ze misschien iets moeten doen waardoor ze in verlegenheid worden gebracht.

Sommige mensen met de stoornis hebben geen angst in sociale situaties, maar hebben in plaats daarvan faalangst. Ze voelen lichamelijke symptomen van angst in situaties zoals het houden van een toespraak, het spelen van een sportwedstrijd, of dansen of het bespelen van een muziekinstrument op het podium.

Sociale angststoornis begint meestal tijdens de jeugd bij mensen die extreem verlegen zijn. Sociale angststoornis is niet ongewoon. Zonder behandeling kan een sociale angststoornis vele jaren of een heel leven duren en voorkomen dat iemand zijn of haar volledige potentieel bereikt.

Symptomen sociale angststoornis

  • Blozen, zweten, beven, een snelle hartslag voelen
  • Misselijkheid
  • Stijve lichaamshouding, weinig oogcontact maken of met een te zachte stem spreken
  • Moeilijk om bij andere mensen te zijn, vooral degenen die ze niet al kennen
  • Zelfbewust in het bijzijn van andere mensen
  • Bang dat andere mensen hen zullen beoordelen
  • Wegblijven van plaatsen waar andere mensen zijn

Volg je ons al op instagram?