Home > Blogs > Slaap lekker!

Slaap lekker!

Goed slapen is belangrijk voor lichaam en geest. Lang genoeg, maar ook regelmatig genoeg.

slaap-lekker

Probeer te slapen als je moe bent en word wakker als je uitgerust bent. Als het even kan: geen wekker! Natuurlijk is dat lastig met een baan en een gezin. Maar waar het kan, slaap dan totdat je vanzelf weer wakker wordt. Als je een gezin hebt, kan het fijn zijn om allebei een weekenddag de gezinsopstart voor rekening te nemen, zodat jullie allebei ook een dag ongestoord kunnen doorslapen.

Jouw lichaam zal het best functioneren als je steeds rond dezelfde tijd gaat slapen en rond dezelfde tijd opstaat. En als jij tussendoor een powernap nodig hebt, gewoon lekker doen. Niet te lang, maar dan kan het juist superverfrissend en verhelderend werken. Als jij overdag zomaar kunt slapen, dan heb je het blijkbaar nodig. Jouw lichaam weet dat, luister er maar naar!

Frisse lucht in je slaapkamer verbetert je slaap. Zet liever de verwarming uit (of in ieder geval zo laag mogelijk) en leg als je het koud hebt een extra deken over je bed. Zet iedere ochtend in ieder geval even een kwartiertje je raam open, zodat de vochtige lucht wordt ververst.

Een televisie of telefoon op de slaapkamer verstoort je immuunsysteem. Een uur voor het slapen alle apparaten uitzetten, maakt dat je sneller inslaapt. Nog even die late night show op televisie, nog even het laatste nieuws lezen op je phone, nog even wat mensen appen, het maakt je alleen maar alerter. En dan duurt het langer voordat je inslaapt.

Probeer ook eens ‘s-avonds wat magnesium te slikken. Dit bevordert de nachtrust. Ook melatonine is een natuurlijk middel, dat jou kan helpen in te slapen.

Lig jij te piekeren als je gaat slapen? Met een slaapmeditatie kom je vast en zeker tot rust. Prachtige rustgevende meditaties of muziek zijn er voldoende online te vinden. Download ze, zodat je jouw telefoon offline kunt zetten.

En als je ‘s nachts wakker wordt, probeer dan niet naar de klok te kijken. Het helpt je niet als je weet hoe laat het is. Gewoon weer lekker terug in bed. Oogjes dicht en snaveltje toe. Slaap lekker!


Dit is een bijdrage van Karin de Vries van KAAT – Praktijk voor Body & Mind

kaat-praktijk