Voor veel vrouwen is de periode vóór hun menstruatie en ovulatie een uitdaging. Je herkent het vast wel; extra vermoeid, stemmingswisselingen, gevoelens van angst, depressie en meer prikkelbaar. Veel vrouwen kunnen hier (goed) mee omgaan, maar sommigen ervaren in deze periode echter meer dan alleen ongemak. Het wordt een aandoening die hun dagelijks leven beïnvloedt. Dit wordt het premenstrueel dysforie syndroom (PMDD) genoemd, een ernstige vorm van het premenstrueel syndroom (PMS).
Wat is PMDD?
PMDD is een hormonale stoornis die optreedt tussen de ovulatie en menstruatie. Het brein kan de hormoonschommelingen minder goed verwerken. Het zorgt voor heftige stemmingswisselingen: van depressie tot prikkelbaarheid en angst en soms zelfs suïcidale gedachten. Je kunt je plotseling heel verdrietig of gespannen voelen.
PMDD heeft vaak invloed op dagelijkse bezigheden en relaties.
Verschil tussen PMDD en PMS
Het grote verschil met PMS is dat de symptomen van PMDD zo intens dat ze van invloed zijn op het dagelijks functioneren. Ook duren de klachten van PMDD langer dan PMS klachten. Het is PMS on steroids.
Lees ook: De invloed van een burn-out op de menstruatiecyclus en andersom
Hoe om te gaan met PMDD?
Er zijn verschillende aanpassingen in leefstijl, oefeningen en behandelingen die kunnen helpen bij het beheersen van symptomen van PMDD. Hierdoor kan de kwaliteit van leven tijdens de premenstruele fase verbeteren.
Medicatie
- Antidepressiva: Selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s) zoals fluoxetine en sertraline kunnen worden voorgeschreven om stemmingswisselingen te verminderen.
- Hormonale anticonceptie: Het gebruik van een hormonaal anticonceptiemiddel kan helpen bij het reguleren van hormonale schommelingen en het verminderen van PMDD symptomen.
Voeding
Het eten van een uitgebalanceerd dieet met voldoende vezels, magere eiwitten, groenten en fruit zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Dit kan ervoor zorgen dat stemmingswisselingen/stemmingsschommelingen verminderen. Probeer gluten, lactose, soja, suiker, cafeine en alcohol te vermijden.
Sporten & Bewegen
Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, yoga of fietsen, zorgt voor de aanmaak van enfdorfine. Hierdoor kan je je een stuk lekkerder in je vel voelen. Probeer ook krachttraining in je sportroutine toe te voegen.
Ontspanning & Meditatie
Het beoefenen van ontspanningstechnieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen en/of spierontspanningsoefeningen kan helpen bij het verminderen van stress en angst.
Therapie & coaching:
- Cognitieve gedragstherapie (CGT): Deze vorm van therapie kan helpen bij het identificeren en veranderen van negatieve denkpatronen en gedragingen die bijdragen aan PMDD.
- Lotgenotengroep / ondersteuningsgroep: Het deelnemen aan een lotgenotengroep voor vrouwen met PMDD kan zorgen voor een gevoel van verbinding, gemeenschappelijkheid en begrip. Vaak krijg je gedurende zulke sessies waardevolle tips voor omgaan met de symptomen van PMDD.
Alternatieve therapieën
- Supplementen: Sommige vrouwen vinden verlichting van PMDD-symptomen door het nemen van supplementen zoals vitamine B6, teunisbloemolie, magnesium en calcium.
- Acupunctuur: Acupunctuur kan helpen bij het verminderen van premenstruele symptomen, waaronder stemmingswisselingen.
Specialistische hulp
- Als PMDD zorgt voor ernstige problemen in je functioneren en/of dagelijks leven, is het raadzaam om een professional in te schakelen die ervaring heeft met het behandelen van hormonale aandoeningen. Samen kunnen jullie een behandelplan op maat opstellen dat het beste past bij jouw individuele behoeften en situatie. Vind een professional op het gebied van hormonen en PMDD.