Home > Blogs > Pijn hoort NIET bij het leven

Pijn hoort NIET bij het leven

Je verklaart me vast voor gek. Pijn hoort niet bij het leven? Natuurlijk wel. Je ziet het toch elke dag om je heen? Voorbeelden te over. En dan schrijf ik dit ook nog eens op een portal voor mensen die last hebben van stress en burn-out. Ja. Er is inderdaad veel pijn zichtbaar en voelbaar. Maar zeggen dat het bij het leven HOORT, gaat mij te ver. Dat lijkt verdacht veel op berusting. Op apathie en opgeven. Alsof je niet zou kunnen leven zonder pijn.

pijn-hoort-niet-bij-het-leven

Effect

Misschien ga ik nu iets stellen dat je te bizar vindt om te lezen: pijn is een effect van je denken. Wat nou? Als ik mijn teen stoot, doet het toch echt pijn! Natuurlijk, dat voel ik ook. Wat ik bedoel te zeggen is dit: pijn komt voort uit een handeling die weer voortkomt uit een beslissing. En een beslissing is een gedachte.

Twee opties

Laten we meteen tot de kern komen. Als jij nu pijn ervaart door spanning of stress, dan kun je grofweg twee dingen doen:

  1. de schuld geven aan de omstandigheden;
    OF
  2. de overtuigingen in jouzelf elimineren die hebben geleid tot het gedrag dat je klachten veroorzaakt.

In het eerste geval hoort pijn bij het leven. In het tweede geval niet. Wat wil jij liever?

Veilig

Je kunt op elk moment onderzoeken welke overtuigingen jou laten ervaren wat je nu ervaart. Wat daarvoor nodig is, is een besluit. Het besluit om jezelf serieus te nemen en te kijken wat je kunt doen om jouw leven lichter te maken. Ik kan je daarbij helpen. Plan eens een gratis mini-coachsessie met me in. Dan ervaar je vanzelf of je je veilig voelt bij mij. Je bent altijd welkom.


Dit is bijdrage van Manny Moerman