Paniekaanvallen: Het kan iedereen gebeuren
Hoe kom je er aan en hoe kom je er weer vanaf?
Als je een keer een paniekaanval hebt gehad, vergeet je dat je hele leven niet meer. Paniekaanvallen zijn verschrikkelijk om mee te maken. Deze intense aanvallen van overweldigende angst komen vaak onaangekondigd. Ze geven je het gevoel dat je de volledige controle over je leven kwijt bent. Soms zijn ze zo heftig dat je denkt dat je dood gaat.
Gelukkig duren deze beangstigende aanvallen meestal niet lang en zijn ze over het algemeen niet gevaarlijk. In deze blog lees je er meer over.
Wat zijn paniekaanvallen?
Een paniekaanval is een plotselinge uitbarsting van enorme angst. Vaak gaat zo’n aanval ook nog eens gepaard met fysieke symptomen, zoals:
- Hyperventilatie
- Een snelle hartslag
- Zweten
- Trillen
De duur van een paniekaanval kan per persoon of aanval variëren. Doorgaans is het gelukkig na een paar minuten alweer over. Helaas geldt dat niet voor de ongelooflijke schrik die je van een paniekaanval krijgt.
Symptomen van paniekaanvallen
Dat een paniekaanval niet te missen is, spreekt voor zich. De symptomen van een paniekaanval zijn uiteenlopend en verschillen doorgaans per persoon. De meest voorkomende symptomen zijn:
- Hartkloppingen: Een snelle, bonzende hartslag die je het gevoel geeft dat je hart op hol is geslagen.
- Ademhalingsproblemen/hyperventilatie: Tijdens een paniekaanval kan je kortademig zijn en het gevoel hebben dat je geen lucht meer krijgt.
- Trillen: Trillende handen, ledematen of het trillen van het hele lichaam kan ook voorkomen tijdens een aanval.
- Duizeligheid: De symptomen van de paniekaanval kunnen ertoe leiden dat je duizelig of licht in je hoofd wordt.
- Zweten: Tijdens een paniekaanval kan het zweet je uitbreken. Na de aanval is dat weer over.
- Maagklachten: Als je een aanval hebt kan je last krijgen van buikpijn of misselijkheid.
Wat is de oorzaak van een paniekaanval?
Het is niet bekend wat de precieze oorzaak van paniekaanvallen is. Er zijn wel verschillende factoren die de kans op een paniekaanval kunnen vergroten:
- Genetisch: Als er in je familie paniekaanvallen voorkomen, dan loop je mogelijk een groter risico op een paniekaanval.
- Stress: De boosdoener van veel kwalen en ziektes, kan ook paniekaanvallen veroorzaken.
- Traumatische gebeurtenis: Een traumatische gebeurtenis die je in het verleden hebt meegemaakt, kan een trigger zijn voor een paniekaanval.
- Onbalans in de hersenen: Veranderingen in de hersenen die verband houden met neurotransmitters kunnen ook van invloed zijn op bij het krijgen van een paniekaanval.
Paniekaanvallen beheersen
Blijf er niet mee lopen als je last hebt van paniekaanvallen, maar kom in actie. Leer hoe je ermee om kunt gaan en laat ze niet jouw leven beheersen. Het is niets om je voor te schamen, dus zoek hulp.
Met de juiste hulp en ondersteuning wordt je de paniekaanvallen de baas. Een psycholoog kan je bijvoorbeeld helpen om te achterhalen wat de trigger is van jouw paniekaanvallen.
Praat er ook over met je huisarts. In sommige gevallen kan hij of zij je bepaalde medicijnen voorschrijven die je kunnen helpen de aanvallen onder controle te krijgen.
Wat je zelf kunt doen:
- Diepe ademhalingsoefeningen
- Mindfulness en meditatie
- Cognitieve gedragstherapie
- Levensstijlaanpassingen
Het gemak van online therapie
Om je paniekaanvallen te leren beheersen kan je tegenwoordig gemakkelijk online therapie volgen. Alleen of in een groep. Veilig vanuit je eigen huis, in jouw eigen tempo en zonder lange intakegesprekken en wachtlijsten.
Wat leer je tijdens Afrekenen met Paniekaanvallen online?
De volgende lesstof komt aan bod:
- Wat is MindTuning en hoe werkt het?
- De rol van je visuele systeem bij angst.
- Je mind resetten door je visuele systeem op de juiste manier in te zetten.
- Paniek-ontsnappingstechnieken.
- Gedachtenmanagementtechnieken.
- Praktijkvoorbeelden en oplossingen.
- Je herstel vasthouden en terugval voorkomen.