Home > Blogs > Paniekaanval in slaap

Paniekaanval in slaap

Nachtelijke paniekaanvallen kunnen je uit je slaap halen en optreden zonder duidelijke trigger. Net als bij een paniekaanval overdag, kun je last krijgen van zweten, een snelle hartslag, beven, kortademigheid, zware ademhaling (hyperventilatie), blozen of koude rillingen en een gevoel van naderend onheil. Deze alarmerende tekenen en symptomen kunnen lijken op die van een hartaanval of een andere ernstige medische aandoening. Hoewel paniekaanvallen ongemakkelijk zijn, zijn ze niet gevaarlijk.

Hoe wordt een paniekaanval in je slaap veroorzaakt?

Hoewel nachtelijke paniekaanvallen plotseling en beangstigend kunnen zijn, komen ze eigenlijk vrij vaak voor. Dus wat veroorzaakt ze?

Tot nu toe heeft onderzoek geen enkele, duidelijke reden gevonden waarom mensen ‘s nachts paniekaanvallen ervaren. We weten echter dat de hersenen niet ‘uitschakelen’ tijdens de slaap, dus het is mogelijk dat opgekropte zorgen of angsten zich manifesteren in onze onbewuste hersenen, waardoor een nachtelijke paniekaanval ontstaat. Als je worstelt met paniekaanvallen overdag, is de kans ook groter dat je ‘s nachts paniekaanvallen zult ervaren.

Onderzoek suggereert dat er een aantal andere factoren zijn die het risico kunnen vergroten dat iemand zowel overdag als ‘s nachts aan paniekaanvallen lijdt. Waaronder:

  • Chronische stress ervaren in je dagelijkse leven
  • Worstelen met andere psychische aandoeningen zoals angst, depressie, obsessieve compulsieve stoornis (OCS) of posttraumatische stressstoornis (PTSD)
  • Een gebrek aan assertiviteit – enig bewijs ondersteunt het idee dat mensen die last hebben van paniekaanvallen een passieve stijl van communicatie of interacties met anderen hebben
  • Genetica – als je een naast familielid hebt, zoals een ouder of broer of zus, die aan paniekaanvallen lijdt, is de kans groter dat jij ook paniekaanvallen krijgt
  • Onttrekking van alcohol, drugs of medicatie
  • De bijwerkingen van sommige medicijnen
  • Bepaalde stoffen kunnen ook symptomen van paniekaanval veroorzaken, waaronder cafeïne en cannabis
  • Chronische lichamelijke ziekten zoals kanker
  • Een aanzienlijk persoonlijk verlies ervaren, waaronder een sterfgeval, of het verbreken van een relatie
  • Aanzienlijke veranderingen in het leven, zoals het verliezen van een baan, ouder worden en verhuizen

Last van paniekaanvallen in je slaap? Een coach/therapeut voor angst & paniek of een slaapcoach kan uitkomst bieden.

Paniekaanval in slaap