Home > Blogs > Overspannen of burn-out: Wat is het verschil?

Overspannen of burn-out: Wat is het verschil?

Voel je je al een tijdje overspannen en zit je echt niet meer lekker in je vel? Dan zit je wellicht aan een burn-out te denken. Je voelt veel stress, je bent moe en het is niet altijd even makkelijk om ’s nachts in slaap te komen. Maar is het ook echt een burn-out? Overspannen of burn-out is nog wel een verschil. De verschijnselen van een burn-out zijn vrij uitgebreid. Dit is meer dan alleen overspannen zijn.

overspannen-burn-out

Verschil burn-out en overspannen

Het belangrijkste verschil tussen overspannen zijn en een burn-out hebben, is dat je overspannen zijn om kunt draaien. Van puur overspannen zijn is het relatief makkelijk te herstellen. Zeker ten opzichte van een volledige burn-out.

Wanneer je bij overspannen zijn bijvoorbeeld de oorzaak wegneemt, word je weer beter. De afwezigheid van de stress zorgt dan voor een snel herstel. Bij een volledige burn-out is dit anders. Het duurt dan vaak maanden voordat je weer op het niveau van voorheen zit.

Lees ook: Ben ik overspannen?

Verschijnselen burn-out: Hoe merk je het?

De verschijnselen van een burn-out zijn zeer specifiek. Het is dan ook vaak goed te merken of je wel of niet met een burn-out te maken hebt. In de meeste gevallen merk je in ieder geval het volgende:

  • Grote moeheid
  • Moeite met slapen
  • Zeer prikkelbaar
  • Veel piekeren over van alles
  • Moeite met concentreren
  • Problemen met het geheugen

Merk je dat je persoonlijk met veel van deze symptomen te maken hebt? Dan is de kans groot dat je een burn-out hebt of dat je er naartoe aan het werken bent. Het is dan zaak om zo snel mogelijk in actie te komen. Bijvoorbeeld door met een burn-out coach aan de slag te gaan. Een burn-out coach is als geen ander in staat om jou te vertellen hoe je uit deze vervelende situatie komt.

Vind op Balansportaal een Burn-out Coach bij jou in de buurt