Home > Blogs > Opbouwende kritiek geven

Opbouwende kritiek geven

Opbouwende kritiek geven

1. Gebruik de Feedback Sandwich-methode

De Feedback Sandwich-methode is een populaire manier om opbouwende kritiek te geven. Bij deze methode ‘sandwich’ je constructieve kritiek tussen twee lofprijzingen of positiviteit. De “sandwich” moet bestaan ​​uit “positieve verbetering-positieve” feedback. Het eerste item in de feedback richt zich op sterke punten en positiviteit – wat de ander goed doet.

Door het gesprek positief te openen, laat de ander weten dat je hem niet probeert aan te vallen. Bovendien legt het de focus op positiviteit in plaats van alleen op de verbeterpunten.

Het tweede punt is de kritiek – gebieden die de ander moet verbeteren. Ten slotte rondt de feedback af met ofwel positieve resultaten die te verwachten zijn nadat de kritiek is opgevolgd, ofwel een herhaling van de eerste positieve opmerkingen. Het is nuttig om te eindigen met positieve opmerkingen, omdat het de ander in plaats van in een slecht punt achterlaat. Bovendien herinnert het de ander eraan dat ze over geweldige vaardigheden beschikken die waardevol zijn voor het bureau.

2. Gebruik de “Ik” -taal

Een manier om een ​​positieve toon te creëren, is door de ‘ik’-taal te gebruiken. Zeg bijvoorbeeld ‘Ik wil dat je op tijd bent’ in plaats van ‘je bent nooit op tijd’. Wees niet streng of boos, want dan zal de ander in de verdediging schieten.

3. Maak nooit aannames bij opbouwende kritiek

Houd bij het bekritiseren alleen rekening met de feiten die je over de ander en de situatie kent. Maak geen aannames. Dit plaatst jou en de ander in een negatief daglicht, vooral als je aannames niet kloppen.

opbouwende kritiek