Home > Blogs > Omgaan met hsp

Omgaan met hsp

Gevoelige mensen vormen een belangrijk onderdeel van het sociale weefsel; hun vermogen om dingen sterk te voelen en te voelen, speelt een cruciale rol op gebieden als de kunsten, menselijke relaties en sociaal welzijn. Vijftien tot twintig procent van de mensen binnen een bepaalde populatie wordt als gevoelig of hooggevoelig beschouwd. Als je niet zo goed bent afgestemd op de geluiden, beelden en gevoelens als de gevoelige persoon, kun je je soms geïrriteerd voelen door hun reacties op de dingen die je niet eens opmerkt of die je volledig verdraagzaam vindt. Het is belangrijk om de gevoelige zielen om je heen te leren waarderen en te respecteren dat hun manier van zijn net zo waardevol is als die van jou.

Gevoeligheid begrijpen

Weet dat gevoeligheid aangeboren is en geen keuze. Onderzoekers geloven dat gevoeligheid genetische wortels kan hebben. Hoewel de persoon met de leeftijd betere copingvaardigheden kan opdoen, is het waarschijnlijk dat hij zijn hele leven gevoelig zal zijn.

In sommige gevallen zou de persoon willen dat ze minder gevoelig waren, of dat ze het naar believen konden in- en uitschakelen. Er is echter geen manier om dit te doen.

Positief omgaan met hsp

Houd een zachte en geduldige houding aan. Gevoelige mensen reageren het best op een kalme, zachte, niet-bedreigende toon. Een warme en bemoedigende houding kan ervoor zorgen dat ze goed met je overweg kunnen.

Als je ze wilt overtuigen, ga dan voor een aanmoedigende en ondersteunende toon. Dit is beter dan opdringerig zijn, waardoor ze kunnen worden afgesloten. Gevoelige mensen kunnen gemakkelijk bang worden gemaakt door een ongeduldige of agressieve houding. Als je je kalmte verliest, neem dan een pauze en bied je excuses aan als je ze van streek maakt.

omgaan met hsp