Home > Blogs > Omgaan met een depressieve partner

Omgaan met een depressieve partner

Een depressie is niet alleen lastig voor de persoon zelf, ook voor de naasten is dit een lastige situatie. Meestal is de relatie niet meer zoals vóór de depressie. Het leven van de partner wordt vaak aangepast en beperkt, de stemming van de depressieve partner kan op veel momenten een stempel drukken. Je kan een gevoel van eenzaamheid ervaren en je partner missen.

omgaan-met-een-depressieve-partner

Tips bij een depressieve partner

 

  • Deel het met anderen.

Het kan lastig zijn om met anderen over de situatie te praten, maar het is belangrijk om dit niet alleen te doen. Het kan als partner erg lastig zijn om je geliefde depressief te zien, misschien zelfs zo erg dat je geliefde geen zin meer heeft in het leven. Praat met familie, vrienden, collega’s over de situatie, om jouw gevoel ook te kunnen uiten en niet alleen te staan hierin. Maak je je echt zorgen? Neem dan contact op met je huisarts of een professional.

  • Behoud je routine.

Hoe lastig het ook kan zijn, zorg voor een routine. Dit is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor je partner en eventuele gezin. Zo blijft er stabiliteit en duidelijkheid. Zet de wekker, zorg voor gezamenlijke momenten aan tafel tijdens het eten en haal minimaal één keer per dag een frisse neus buiten. Vraag of je partner met je meegaat, kleine activiteiten kunnen helpen.

  • Blijf praten.

Misschien heb je het gevoel dat je je partner niet mag lastig vallen met jouw gevoel, maar het is juist goed om eerlijk te zijn. Laat weten dat je je echt zorgen maakt en wees transparant over contact met een behandelaar of huisarts. Let wel op dat je je partner geen adviezen geeft, laat dit over aan een eventuele psycholoog of behandelaar. Zo wordt de balans in jullie relatie minder verstoord.

  • Wees lief voor jezelf.

Het is lastig, maar vergeet jezelf niet. Het is zwaar om een partner te hebben die depressief is. Misschien komt de zorg van het gezin compleet op jouw aan of heb jij de financiële last nu op je schouders, maar onderschat het niet. Zorg voor tijd voor jezelf, schakel vrienden of familie in om een stukje over te nemen. Stap af en toe uit de situatie, behoud je hobby, werk en contacten.

Vind hulp op het gebied van depressiviteit