Home > Blogs > NLP uitgelegd | Wat doet het met je?

NLP uitgelegd | Wat doet het met je?

NLP is de handleiding van ons brein, het staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Door middel van verbale en non-verbale communicatie leer je om invloed te krijgen op onbewuste breinprocessen. Het is een methode die gericht is op communicatie en zelfontwikkeling.

informatie-nlp-informatie-haarlem

Voor wie?

NLP is geschikt voor iedereen, van jong tot oud. Vooropleiding maakt geen verschil en zowel extraverte als introverte mensen hebben veel profijt van NLP. Het hoeft niet persé zo te zijn dat je een bepaald probleem wilt oplossen wanneer je ermee start, NLP is ook persoonlijke ontwikkeling. Het kan je dus helpen op persoonlijk gebied, maar ook zeker op zakelijk gebied.

Kracht van NLP

Er zijn geen vastomlijnde problemen die worden verholpen met NLP. Zoals we eerder al aangaven, het is geschikt voor zelfontwikkeling. Het wordt ook wel ‘de wetenschap die zich bezighoudt met het bewust maken van onbewuste processen’ genoemd. Hieronder noemen we een aantal redenen op waar NLP onder andere goed voor is:

Samenwerken en communiceren

Bij NLP ga je meer leren over emoties en stemmingen, waar deze onder andere vandaan komen en wat je er mee kunt. Het helpt je om anderen beter te begrijpen en om makkelijker contact te maken. Dat niet alleen, je leert hierdoor ook jezelf te uiten. Dit alles heeft veel invloed op de keuzes die jij maakt en wie je wilt zijn.

Zelfontwikkeling

NLP geeft je tools waarmee jij kan ontwikkelen en groeien. Het helpt je om negatieve gedachtes los te laten, je leert om de onbewuste processen in je brein te programmeren. Hierdoor creëer je meer zelfvertrouwen en laat je de negatieve stem in je hoofd voor wat het is.

Stressklachten

In een tijdperk waar de samenleving gebukt gaat onder stress en burn-out is het belangrijk om te kunnen omgaan met stress gerelateerde klachten. Bij NLP onderzoek je waar de stress écht vandaan komt. Het is niet alleen symptoombestrijding, je pakt het aan bij de bron. Het uiteindelijke doel is om je leven zo in te richten dat je minder last hebt van stress.

Doelen stellen

Naast dat NLP je leert om bewust te worden van onbewuste processen, ga je ook bewust bezig zijn met jouw doelen in het leven. Niet alleen op werkgebied, maar ook privé. Waar haal je voldoening uit? Waar wordt je blij van? De vragen wie jij bent en wat je uit het leven wilt halen staan hierin centraal. Door op een effectieve manier te herkaderen kan jij situaties vanuit een andere visie bekijken.

Grenzen stellen

Bij doelen stellen wordt er gekeken naar de voldoening in jouw leven, een belangrijk punt in jouw bestaan. Hier hoort ook grenzen stellen bij. Doordat je onder andere meer inzicht krijgt in emoties, is het ook makkelijker om een lastig gesprek te voeren. Je wordt sterker rondom lastige personen en je staat in je eigen kracht.

 

Wil jij meer zelfvertrouwen, je kwaliteiten versterken, meer voldoening uit je leven halen of minder gevoelig worden voor stress? NLP kan je bij al deze punten, en nog veel meer, concrete handvaten bieden om meer inzicht te krijgen in gedrag van onszelf en de ander.


Dit is een bijdrage van Caty Peek van Praktijk NLP Haarlem

caty-peek-nlp-haarlem