Home > Blogs > Niet tegen kritiek kunnen: voordelen van kritiek

Niet tegen kritiek kunnen: voordelen van kritiek

Niet tegen kritiek kunnen komt vaker voor dan je denkt. Het is alsof het een universele waarheid is dat feedback een goede zaak is, maar als we ermee geconfronteerd worden, kunnen we het niet helpen en schrikt ons verdedigingsmechanisme. Kritiek kan echter nuttig zijn. In dit artikel leggen we je uit waarom het niet zo erg is om feedback te ontvangen.

Kritiek helpt je om dieper in contact te komen met anderen.

We hebben allemaal onze eigen verhalen. We krijgen ander onderwijs, of hebben verschillende achtergronden. Dat maakt ons uniek, maar maakt het ook onmogelijk om elkaar volledig te begrijpen.

Communicatie is een goede manier om elkaar beter te begrijpen en positieve feedback is een effectieve vorm van communicatie. Positieve kritiek vertelt ons wat de indruk van anderen op ons is, en hieruit weten we hoe we een beter mens kunnen zijn.

Het is beter om feedback te behandelen als een open uitnodiging voor een diepere relatie. Realiseer je dat er ook de moed van anderen voor nodig is om ons te bekritiseren. Als ze deze relatie niet zwaar wegen, zullen ze het niet wagen om ons de feedback te geven. Koester dus elke feedback van anderen, denk daarover na en beschouw het als een kans om dieper met anderen in contact te komen.

Verhoogt inzicht en perspectief.

Kritiek helpt ons ook een nieuw perspectief te geven en opent onze ogen voor dingen die we misschien over het hoofd hebben gezien of nooit hebben overwogen. Opbouwende feedback kan je helpen groeien. Onthoud gewoon dat het belangrijk is dat je het niet zo persoonlijk opvat, het is bedoeld om je te helpen leren en groeien en het is geen aanval op je vaardigheden of karakter.

niet tegen kritiek kunnen