Home > Blogs > Negatieve invloed van slechte relaties

Negatieve invloed van slechte relaties

Er zijn mensen die voortdurend verwikkeld zijn in teleurstellende relaties. Er lijkt altijd iets te ontbreken. Er wordt niet aan je behoeften voldaan en je emoties gaan heen en weer wanneer de persoon in de buurt is. Hieronder vind je een lijst met negatieve gevolgen die zouden kunnen ontstaan door een slechte relatie.

Slechte relaties

Hartziekte

Degenen in een negatieve relatie zitten, hebben meer kans op een hartinfarct dan iemand die geen slechte relatie heeft. Het laat zien hoe belangrijk de kwaliteit van de relatie tussen twee mensen is voor de ontwikkeling en beheersing van chronische ziekten zoals congestief hartfalen. Patiënten met de meest ernstige hartaandoeningen en slechtste huwelijken hebben het grootste risico om te overlijden.

Mentale gezondheid

Vijandigheid en kritiek, twee veel voorkomende gedragingen in destructieve relaties, verslechteren de geestelijke gezondheid van een persoon.

Hoge bloeddruk door negatieve invloed

Hoe slechter de relatie, hoe hoger de bloeddruk.

Abdominale obesitas

De toename van het hormoon cortisol door stress draagt ​​bij aan gewichtstoename. Cortisol is eigenlijk een stresshormoon dat in kleine doses door ons lichaam wordt aangemaakt en nodig heeft. Een van zijn taken is om energie te mobiliseren door de vetopslag van het lichaam aan te boren en deze van de ene locatie naar de andere te verplaatsen. Cortisol heeft de neiging om vet op te slaan in de buik onder grote hoeveelheden stress.

Bloedsuikerwaarden

Als je gestrest bent, stijgt de bloedglucosespiegel. Stresshormonen zoals epinefrine en cortisol treden in werking, aangezien een van hun belangrijkste functies het verhogen van de bloedsuikerspiegel is om energie te stimuleren wanneer dat het meest nodig is. Het is gewoon een natuurlijke manier om op gevaar te reageren. Je kunt niet omgaan met bedreigingen als jouw bloedsuikerspiegel laag is. Slechte relaties kunnen leiden tot een toename van deze hormonen, wat resulteert in een toename van bloedsuikers.

Triglyceriden

Triglyceriden zijn een soort vet dat in het bloed wordt aangetroffen en dat het lichaam gebruikt voor energie. Sommige zijn goed, maar te veel verhoogt het risico op hartaandoeningen en kan een teken zijn van metabool syndroom. Frequente stressvolle momenten in een relatie zorgen ervoor dat vet niet efficiënt wordt omgezet. Triglyceriden blijven ook langer in de bloedbaan bij psychologische stress.

 

Lage niveaus van HDL (goed) cholesterol

Sommige mensen zien een hoog cholesterolgehalte misschien als een reden tot bezorgdheid. Dat is echter niet het geval als we kijken naar HDL, het ‘goede’ cholesterol dat ‘slecht’ cholesterol uit het lichaam verwijdert. Als je je onzeker, ongelukkig en boos voelt, komen stresshormonen vrij, zoals adrenaline, die HDL (goed) kunnen onderdrukken en LDL (slecht) kunnen verhogen.

Zwakker immuunsysteem

Onzeker voelen in een relatie kan leiden tot slechtere immunologische reacties. Hechtingsonzekerheid, zoals het wordt genoemd, beïnvloedt het vermogen van een persoon om emoties te reguleren, inclusief hoe stress wordt waargenomen en aangepakt. Dit kan de fysiologische reactie van het lichaam op stress beïnvloeden.

 

Langzamer herstel van de ziekte

Echtelijke nood wordt geassocieerd met een langere hersteltijd. Je kunt zelfs tekenen van ziekte en bijwerkingen van de behandeling vinden die optreden bij depressieve symptomen.