Home > Blogs > Nee zeggen: Hoe doe je dat?

Nee zeggen: Hoe doe je dat?

Je vraagt je misschien af hoe je nee zegt zonder je er slecht over te voelen. Om dat te beantwoorden, moet je eerst begrijpen waarom mensen het erg vinden om iemand af te wijzen. Nee zeggen kan voelen alsof je de persoon afwijst. Ze hebben misschien het gevoel dat ze de persoon in de steek laten en voelen zich schuldig. Of ze kunnen zelfs het gevoel hebben dat ze niet aardig gevonden zullen worden of als onverschillig en onbehulpzaam zullen worden ervaren.

Als mensen nee zeggen, doen ze dat meestal op ondoelmatige manieren die met een excuus komen. Ze zouden bijvoorbeeld kunnen zeggen: “Ik zou graag willen helpen, maar ik heb het echt druk.” Het probleem met deze aanpak is dat het de ander de kans geeft om door te gaan met vragen. Hij of zij voelt dat er een opening is. ‘Aangezien je het deze week druk hebt, hoe zit het dan volgende week?’

 

Hier lees je hoe je effectief nee kunt zeggen:

 

1. Wees assertief en beleefd.

Je zou kunnen zeggen: “Het spijt me dat ik het nu niet kan, maar ik zal je laten weten wanneer en of ik kan.” Deze benadering is beleefd en plaatst je in een machtspositie door de dynamiek te veranderen. Je neemt de leiding en vertelt mensen dat je ze laat weten wanneer en als je kunt.

 

2. Begrijp de tactieken van mensen.

Veel mensen en organisaties gebruiken manipulatietechnieken, al dan niet bewust. Denk bijvoorbeeld aan wanneer je wordt verzocht om een ​​donatie aan een goed doel en er gedwongen opties zijn.

 

3. Stel grenzen.

Mensen vinden het soms moeilijk om nee te zeggen omdat ze niet de tijd hebben genomen om hun relaties te evalueren en hun rol binnen de relatie te begrijpen. Als je de dynamiek en je rol echt begrijpt, zal je je minder zorgen maken over de gevolgen van nee zeggen. Je zult je realiseren dat jouw relatie solide is en bestand is tegen het nee-zeggen.

 

4. Leg de vraag terug bij de persoon die het stelt.

Dit is zeer effectief in een werksituatie. Stel dat een supervisor je vraagt ​​om verschillende taken op je te nemen – meer dan je aankan. Je zou kunnen zeggen: “Ik ben blij om X, Y en Z te doen; ik zou echter drie weken in plaats van twee weken nodig hebben om goed werk te leveren. Hoe zou je willen dat ik ze prioriteit geef?”

 

5. Wees standvastig.

Als iemand je nee niet kan accepteren, weet je dat de persoon waarschijnlijk geen echte vriend is of je niet respecteert. Blijf standvastig en voel je niet gedwongen om toe te geven alleen omdat die persoon zich ongemakkelijk voelt.

 

6. Wees egoïstisch.

Stel jouw behoeften op de eerste plaats. Niet die van de persoon die je iets vraagt. Als je de behoeften van die persoon voorrang geeft boven die van jou, zal je merken dat jouw productiviteit eronder zal lijden en dat wrok zal toenemen.