Nee is oké!
Verlies je energie (en jezelf) doordat je altijd ja zegt?
Ik zal eerlijk toegeven dat ik het best moeilijk vind om nee te zeggen. De angst om iemand af te wijzen, niet aardig gevonden te worden of dat iemand misschien gaat denken dat ik niet wil helpen omdat ik hen niet aardig vindt. En dat denken, vooral voor iemand anders, is vaak het probleem in deze situaties.
Wat wij voor de ander invullen is vaak niet eens waar. Mensen begrijpen het meestal heus wel dat het soms wat veel is om alles te combineren met je gezin of werk. En op het werk kan het juist een prachtige kwaliteit zijn om duidelijk je grenzen te stellen en aan te geven wat wel en vooral ook niet kan.
Nee zeggen is iets wat je kan leren
Het geeft je veel zelfvertrouwen, rust en mogelijkheden.
Je kunt gaan ervaren en voelen dat er niets verandert in de relatie tussen jou en de ander als je op de juiste manier nee leert zeggen. Je zegt geen nee tegen de ander, maar nee tegen de taak die ze van je vragen. Als jij ‘nee’ zegt tegen die taak van een ander, zeg je ‘ja’ tegen jezelf! Met het aangeven van grenzen naar de ander toe geef je jezelf ruimte. Je geeft jezelf tijd. Tijd om iets te doen wat jij WEL leuk vindt! Of waar jouw prioriteit op dit moment ligt.
Is: Ja hoor, dat doe ik wel! jouw standaard antwoord? Is het eerder een reflex geworden dan dat je je eerst afvraagt of het wel iets is wat je moet doen of wilt doen?
Als je dat fijn vindt en je voelt je er goed bij? Vooral zo doorgaan! Waarschijnlijk heb je energie voor tien, ben je goed ik het plannen en prioriteren van je activiteiten en haal je veel voldoening uit het bijspringen in diverse werksituaties en sociale activiteiten.
Heb je wat minder energie, heb je spijt van je Ja zodra hij uit je mond komt of voel je je “verplicht” om te helpen lees dan vooral even door.
En dat terwijl NEE eigenlijk al een volledige zin is en echt niet altijd uitleg nodig heeft.
Het helpt als jij weet wat voor jouw belangrijk is. Waar wil jij je tijd aan besteden en hoeveel tijd heb je daarvoor nodig. Als je dat in kaart hebt weet je namelijk ook wanneer en hoeveel ruimte je over hebt om anderen te helpen (als je dat wilt). Vergeet dan ook zeker niet dat je tijd nodig hebt om zelf bij te komen, te relaxen of te lummelen.
Wanneer iemand met een vraag bij je komt kun jij duidelijk aangeven of je daar tijd voor hebt of niet.
Vind je het lastig om dat gelijk te zeggen dan heb ik een hulpmiddel voor je om als het ware wat extra tijd te kopen.
Zeg dan: Mag ik daar even over na denken? Ik kom er bij je op terug.
Als dit je nieuwe standaardzin wordt, geeft het je even lucht om over het verzoek na te denken. Wil je het wel? Past het in jouw tijdschema? Heeft het prioriteit op jouw eigen activiteiten?
Soms heb je mensen die een actie zowat bij je over de schutting kiepen, de wel bekende aapjes op je schouder. Dat het aapje een prioriteit voor je collega, buurvrouw of familielid is, wil niet zeggen dat het automatisch ook voor jou een heel belangrijk aapje is!
Jij bent eigenaar van jouw tijd en wat je daarin doet. Eén van mijn belangrijkste motto’s in mijn werk is: ik doe wat ik zeg en ik zeg wat ik doe. Als ik ‘ja’ zeg op een klus of vraag dan wil ik die met aandacht en binnen de afgesproken tijd oppakken. Grenzen hierin zijn dan belangrijk, want als je zomaar overal ‘ja’ op zegt, kun je dat moeilijk met aandacht of binnen de afgesproken tijd behandelen.
Je mag altijd nee zeggen!
De keus is aan jou, de reactie is van de ander. En die wordt soms verrassend wanneer je normaal gesproken altijd ‘Ja’ zei, en nu opeens niet meer zo makkelijk meegaat. Oefen het nee zeggen eerst eens bij mensen die je vertrouwt. Vertel aan deze mensen dat je graag wat vaker ‘nee’ wilt zeggen en vraag of ze je kunnen helpen door je te herinneren aan bijvoorbeeld het vragen van extra bedenktijd.
Wanneer je die eerste NEE eruit hebt ben je ook nooit verplicht om uit te leggen waarom je nee zegt. Nee is een hele zin! (Lees ook verder in mijn blog hoe ik leerde nee zeggen. Woord of zin? – Atelier voor klein geluk).
Het gaat voorkomen dat je toch een keer ‘Ja’ zegt. Omdat je het graag wilt of omdat het er sneller uit was dan je had gewild. Weet dan dat je erop terug mag komen wanneer je dat wilt. Ik ken de hardnekkige en vaak belemmerende gedachte over afspraak is afspraak. Ergens op terug komen is ook het resultaat van een afspraak, een afspraak die je met jezelf hebt gemaakt. En die is zeker zo belangrijk als een afspraak met iemand anders. Als je er op terug komt probeer dit dan wel zo snel mogelijk te doen zodat de ander nog naar andere mogelijkheden kan zoeken.
Houd het respectvol. Je kunt heel goed nee zeggen met respect voor de gevoelens van jezelf en de ander. Bijvoorbeeld door te zeggen dat je het vervelend vindt dat hij of zij met een probleem of een vraag loopt, maar dat jij er (nu) niet bij kunt helpen. Of wanneer je wel wilt helpen maar het tijdstip je niet uitkomt kun je een tegen voorstel doen voor een moment dat het jou wel schikt.
Gemakkelijker nee leren zeggen
Wanneer jij leert om gemakkelijker “nee” te zeggen zul je gaan merken dat je ook anders gaat reageren op een “nee” van iemand anders. Als je al een keer hulp vroeg, kon je nog wel eens gepikeerd zijn omdat je niet geholpen werd. Of dat het niet snel genoeg ging naar jouw zin want het had toch haast.
Je gaat in zien dat anderen ook nee leren zeggen, hun prioriteiten duidelijk hebben en grenzen stellen. Zorg er dan ook voor dat als je een vraag hebt, een uitnodiging afgeeft of hulp nodig hebt, je dit op tijd doet. De ander zou namelijk best eens “nee” kunnen zeggen en dan heb je de tijd en de rust om een andere oplossing te vinden. Of om uit te leggen waarom de hulp belangrijk is, maar het misschien niet a-la-minute hoeft te gebeuren.
Je krijgt meer waardering voor mensen die “nee” durven zeggen. En je gaat inzien wat voor hen belangrijk is, waar hun prioriteit ligt (en daarbij meestal hun kracht en passie).
Dus op naar een goede balans tussen Ja en Nee!! Doe waar jij energie uit haalt en neem zelf verantwoordelijkheid voor wat je wel en niet doet!
Ga jij vaker nee zeggen? Wil je wel maar weet je na het lezen nog niet goed hoe je het moet aanpakken? Laat het me dan even weten, dan maken we een afspraak.
Dit is een bijdrage van Gwen Soethof van Atelier voor Klein Geluk