Home > Blogs > Waarom hebben zoveel millenials een burn out?

Waarom hebben zoveel millenials een burn out?

Wie zijn de millenials?

De millenials, de toekomst van nu. De burn out cijfers onder deze leeftijdscategorie (20-35 jaar) zijn schokkend en blijven oplopen. Momenteel ervaart 17,1 % burn out klachten. Vijf redenen waarom een millennial zo vatbaar is voor een burn-out: Millennials hebben hoge eisen van zichzelf. Want ze horen hun hele leven: als jij maar je best doet, kun je alles worden wat je wilt. Maar dat is niet de realiteit. Het ergste wat een millennial kan overkomen, is falen. Je faalt dan ten opzichte van je eigen verwachtingen. Het gevolg: stress en frustratie.

Wat kenmerkt millenials?

Je bent hoogst individualistisch opgevoed. Je ziet jezelf als ’de maat der dingen in het leven’. Je bent zelf verantwoordelijk voor al het geluk en succes in je leven. Daar tegenover staat dat als iets niet lukt, je denkt dat het volledig je eigen schuld is. De tijd tussen je pubertijd en wanneer je je echt volwassen voelt, is langer geworden. We beginnen namelijk later aan een vaste baan, een vast huis en een gezin. De periode tussen de puberteit en de tijd dat je 30/35 jaar bent, is steeds belangrijker geworden. We verwachten daarentegen wél dat we alles hebben bereikt voor ons dertigste. Lukt dat niet? Dan creëer je stress.

Succes en burn out

Millennials kijken naar elkaar om te bepalen hoe succesvol ze zijn in het leven. Dat vergelijken is met alle technologie heel makkelijk. Het beeld op social media is alleen veel optimistischer dan de werkelijkheid. Er wordt zo een onrealistisch hoog verwachtingspatroon gecreëerd.

De kansen op de arbeidsmarkt zijn klein, waardoor je als millennial soms je standaarden moet verlagen, wat weer zorgt voor teleurstelling en het idee dat je hebt gefaald.

Waarom hebben zoveel millenials een burn out?

Deze vijf elementen vormen een explosieve cocktail van prestatiedruk en stress. In plaats van het rustiger aan te doen als je het druk hebt, zet je een tandje bij. Zo creëer je torenhoge verwachtingen waar je vervolgens niet aan kunt voldoen. En dat idee, dat je er niet aan kunt voldoen, dat is onverdraaglijk. Deze frustratie put je uit waardoor de kans groot is burn out te raken.

Wat kun je eraan doen?

Het is tijd dat we weer eerlijke gesprekken hebben met elkaar. We moeten kwetsbaar en eerlijk zijn over onze beperkingen en uitdagingen. Niemand is perfect, ons leven dus ook niet. Laat je niet misleiden door social media of imponeren door cowboyverhalen.

Het is tijd om opnieuw na te denken over waar deze levensfase over gaat. Het gaat namelijk niet per se over aan verwachtingen voldoen, maar meer over jezelf ontwikkelen. Kom er met vallen en opstaan achter wie je bent. Ken je kwaliteiten en weet wat je valkuilen zijn. Millenials hoeven zich nergens voor te schamen. Extra coaching is geen falen en is belangrijk in de fase tussen studie en arbeidsmarkt. Bekijk hier de coaches bij jou in de buurt.