Home > Blogs > Meditatie en Hypnose: Verschillen en overeenkomsten

Meditatie & Hypnose: Verschillen en overeenkomsten

Meditatie en hypnose zijn beiden manieren om interne veranderingen aan te brengen. Echter gaat het hier niet helemaal om dezelfde methode. In de praktijk bestaan er wel degelijk verschillen tussen meditatie en hypnose. In dit artikel gaan we dan ook kijken naar de verschillen en overeenkomsten tussen beiden. Zo weet je al snel voor jezelf waar je je meer comfortabel bij voelt.

meditatie-en-hypnose

Wat zijn de verschillen tussen meditatie en hypnose?

Laten we beginnen met de verschillen tussen meditatie en hypnose. Het is een eerste stap om te ontdekken waar ze namelijk anders zijn. De belangrijkste verschillen zijn:

  • Bij hypnose ligt de nadruk meer op het aanbrengen van veranderingen: Middels een hypnose is het doel om bepaalde suggesties mee te geven aan je onderbewustzijn. Zodoende verander je bepaalde denkbeelden sneller dan wanneer je dit bewust zou doen.

  • Bij meditatie is het doel om tot rust te komen: Bij meditatie ligt de nadruk op het loslaten van je gedachten. De focus ligt daardoor op ontspanning en het voorkomen van een enorme stroom aan gedachtes.

Wat zijn de overeenkomsten van meditatie en hypnose?

Anderzijds is er wel sprake van een aantal overeenkomsten tussen meditatie en hypnose. Je moet op dit gebied bijvoorbeeld denken aan:

  • Zowel bij meditatie als ook hypnose verandert je hersenactiviteit > Deze neemt af
  • Zowel bij meditatie als ook hypnose is het belangrijk om niks anders te doen voor het beste resultaat > Het vereist focus

Zowel mediatie als hypnose is geschikt om voor een positieve verandering in je leven te zorgen. In de basis staat hypnose bekend als sneller en gerichter wanneer het om specifieke veranderingen gaat. Denk aan het stoppen met roken. Meditatie is dan weer toegankelijker en voor iedereen thuis uit te voeren.

Kies zelf voor meditatie en/of hypnose om het uit te proberen!