Home > Blogs > Medewerkers helpen weer aan het werk te gaan na een burn-out

Medewerkers helpen weer aan het werk te gaan na een burn-out

Werknemers die een burn-out hebben gehad, voelen over het algemeen enige angst om weer aan het werk te gaan. Ze zijn bang om beoordeeld te worden door hun collega’s en ze kunnen zich ook schamen. Geestelijke gezondheidsproblemen zijn complex en worden helaas maar al te vaak gezien als een teken van zwakte.

Naast het onder ogen zien van anderen, moeten medewerkers die na een burn-out weer aan het werk gaan, zich aanpassen aan hun werktaken en planning. Ze moeten ook hun vertrouwen terugkrijgen in hun bekwaamheid om hun taken uit te voeren zonder angst voor terugval. En als die taken zijn veranderd, kan er de extra druk zijn om iets nieuws te leren.

Werkgevers hebben een duidelijke rol te spelen in het re-integratietraject. Het risico van een terugval kan niet worden genegeerd. Als er niets is veranderd, kan hun probleem erger worden.

Zorgen voor een succesvolle terugkeer naar het werk

Weer aan het werk gaan is geen teken dat het genezingsproces is voltooid; het maakt deel uit van de genezing. En vooruitplannen om weer aan het werk te gaan is een essentieel onderdeel van dit proces. Hier zijn een paar suggesties om de basis te leggen voordat de werknemer weer aan het werk gaat en om het proces te vergemakkelijken.

Blijf in contact

Door interesse en empathie te tonen naar de werknemer toe, zal de werkgever zijn situatie beter begrijpen. Vraag voordat de werknemer met verlof gaat of het goed is om hem van tijd tot tijd te bellen om te zien hoe het met hem gaat. Als de relatie tussen de medewerker en de manager niet optimaal is, kan een collega of leidinggevende waar de medewerker zich prettiger bij voelt dit in plaats daarvan doen.

Het oplossen van de problemen die tot de burn-out hebben geleid

Als we niet proberen de wortel van het werkprobleem te achterhalen, zullen ze opnieuw aan hetzelfde risico worden blootgesteld. Als de burn-out verband houdt met het werk of de werkplek, is het belangrijk dat de problemen die ertoe hebben geleid, worden opgelost of momenteel worden opgelost wanneer de werknemer weer aan het werk gaat; anders komt de terugkeer in gevaar. Het kan nodig zijn om de verantwoordelijkheden van de werknemer aan te passen, zijn werkdruk te verlichten, hem een ​​nieuwe functie toe te wijzen of zijn werkuren aan te passen.

Plannen voor een geleidelijke terugkeer naar het werk

Een geleidelijke terugkeer naar het werk houdt in dat het aantal gewerkte dagen of de te vervullen taken geleidelijk wordt verhoogd op basis van het vermogen van de persoon. Dit is de meest voorkomende accommodatiemaatregel. Het staat bekend om zijn gunstige effecten en heeft als voordeel dat het de gezondheid van de werknemer versterkt. Om een ​​succesvolle geleidelijke terugkeer naar het werk na een burn-out te garanderen, moet de werkgever zich concentreren op het herstel in plaats van op prestatiedoelstellingen. Dat gezegd hebbende, is het belangrijk om deze maatregel verstandig te gebruiken en niet de norm te maken

Verwelkomen van de werknemer die weer aan het werk gaat

De positieve houding van een manager zal helpen bij het bevorderen van een positieve terugkeer naar het werk voor de werknemer. Het is ook goed om vanaf het begin de steun van andere medewerkers in te roepen; ze kunnen bijvoorbeeld bloemen sturen, enz.

Luister, laat zien dat je geïnteresseerd bent en maak samen plezier. Het is ook een goed idee om een ​​of meer collega’s aan te wijzen om de medewerker in het begin te ondersteunen.