Home > Blogs > Kenmerken van assertiviteit

Kenmerken van assertiviteit

Wanneer we het hebben over karaktereigenschappen, dan staat assertiviteit vaak erg hoog op het wensenlijstje. Mensen vinden het fijn om assertief te zijn. Maar dit betekent niet dat het voor iedereen ook even makkelijk is om assertief te zijn. Zo zien we in de praktijk dat dit per persoon erg verschilt. Fijn om te weten is dan wel dat het mogelijk is om assertiever te worden. Daarvoor is het eerst belangrijk om te leren over de kenmerken van assertiviteit.

kenmerken-van-assertiviteit

Wat zijn de kenmerken van assertiviteit?

Assertiviteit is goed te omschrijven aan de hand van een aantal kenmerken. Door deze kenmerken bij jezelf te ontwikkelen, ben je in staat om assertiever te worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om de volgende kenmerken van assertiviteit:

  • Voor jezelf opkomen: Voor jezelf opkomen, is bijvoorbeeld het tegenovergestelde van over jezelf heen laten lopen. In plaats van dat je alles maar laat gebeuren, kies je ervoor om voor jezelf op te komen. Ook wanneer dit niet de makkelijkste optie is.

  • Eerlijk zijn over je meningen, gevoelens, gedachten en wensen: Daarnaast geef je eerlijk aan wat je meningen, gevoelens, gedachtes en wensen zijn. Ook wanneer er het gevaar is dat mensen dit ‘vreemd’ vinden of wanneer het mogelijk tot een conflict leidt.

  • Kwetsbaar opstellen: Een ander kenmerk van assertiviteit is om jezelf kwetsbaar op te stellen. Dit doe je door het eerlijk aan te geven wanneer je je bijvoorbeeld niet goed voelt. Of wanneer je ergens sterk over twijfelt.

  • Verantwoordelijkheid nemen: Verder is het belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen. Geef niet anderen de schuld, maar probeer te kijken waar je zaken zelf beter had kunnen doen. Het is een belangrijk kenmerk van assertiviteit.

  • Respect hebben: Tot slot is het zaak om respect te hebben voor je medemens. Ook al ben je het bijvoorbeeld niet met iemand eens, er is altijd een bepaalde hoeveelheid respect.

Wil je dus leren om assertiever te zijn? Probeer deze zaken dan in de praktijk toe te passen in je eigen leven!

Lees ook: Assertiever worden – Hoe doe je dat?