Home > Blogs > Kan angst tot psychose leiden?

Kan angst tot psychose leiden?

Angstgevoelens zijn vaak een stuk ingrijpender dan mensen van op de hoogte zijn. Wanneer je namelijk een periode lang extreem angstig bent, gaat dit je wereldbeeld flink aantasten. Je gaat bijvoorbeeld anders denken over bepaalde situaties. Hierdoor reageer je ook heel anders. Voor andere mensen lijkt het van buitenaf dan wel mee te vallen. Dit terwijl een persoon van binnen enorm veel last heeft van de angst. In de meest ernstige gevallen kan dit zelfs tot een psychose leiden.

angst-psychose

Wat is een psychose?

Wanneer je te maken hebt met een psychose, dan is er sprake van een zeer ingrijpende gebeurtenis. Tijdens een psychose ervaar je de wereld namelijk een heel stuk anders dan de gemiddelde mens. Zo komt het bijvoorbeeld geregeld voor dat iemand met een psychose allerlei stemmen hoort van mensen die er niet zijn. Of dingen ziet die helemaal niet bestaan. Iemand die in een psychose zit, is dan vaak ook niet te begrijpen voor andere mensen.

Een psychose is zeer ernstig. Het leidt mogelijk tot gevaarlijke omstandigheden. Wanneer iemand bepaalde gebeurtenissen namelijk radicaal anders interpreteert, is de reactie vaak niet passend.

Wanneer leidt angst tot een psychose?

Het komt in de praktijk geregeld voor dat angst leidt tot een psychose. In de meeste gevallen is hier dan sprake van een combinatie aan factoren. Zo is de angst bijvoorbeeld zeer hevig, wat enorme stress oplevert. Ook is er vaak sprake van een erfelijke aanleg voor een psychose.

Merk je dat je veel met angst te maken hebt? Neem dan contact op met een expert. Zo voorkom je dat jouw angst uiteindelijk leidt tot een psychose.