Home > Blogs > Interview Swier Miedema | Stress als gevolg van eigen gedachten

Interview Swier Miedema

Stress als gevolg van eigen gedachten

Negatieve gedachten kunnen je dag verpesten, maar ze kunnen ook je gezondheid ondermijnen.
Stress, depressies, paniekaanvallen en ziekten als bijvoorbeeld een maagzweer of zelfs ernstiger ziekten kunnen op de loer liggen…

Toch zijn slechts heel weinig mensen zich ervan bewust dat de stress die zij ervaren volledig het gevolg is van hun eigen, angstige gedachten. En…..dat ze daar zelf iets aan kunnen doen!

swier-miedema-swiers-coaching-balansportaal

‘Nare gevoelens worden nooit bepaald door de omstandigheden, maar altijd door iemands denken!’ weet Swier Miedema van Swiers’ Coaching, die er zijn missie van heeft gemaakt mensen die in de problemen komen door bijvoorbeeld chronische stress en verslavingen te begeleiden.

Vervelende gedachten negeren

‘Omdat wij, mensen, in staat zijn na te denken over ons denken, kunnen we er ook voor kiezen vervelende gedachten te negeren’.

Dat klinkt eenvoudig en dat ís het ook vindt Swier die – begonnen in 1998 – sinds 2018 als transformationeel coach met veel succes mensen helpt stress te hanteren, om te gaan met angsten, fobieën en agressie en verslavingen. ‘Ik leer mijn cliënten keuzen te maken die gezond voor hen zijn. Kiezen voor acceptatie, liefde en positiviteit is net zo gemakkelijk als de keuze voor angst, weerstand en negativiteit. En het levert meer op.

Door mensen te leren dat je ook substantieel anders om kunt gaan met je eigen denken, ontstaat er ruimte voor reflectie en herbezinning. De resultaten die ik hiermee behaal zijn indrukwekkend. De stress neemt af waardoor je je beter voelt en effectiever en efficiënter functioneert. Zelfs je gezondheid gaat vooruit.’

De kracht in jezelf ontdekken

De coach wijst erop dat wij het door je ouders, je opleiding en de maatschappij hebben afgeleerd te luisteren naar onze innerlijke wijsheid. ‘We vinden het lastig de rust in ons zelf zoeken. Zodra we onrustig zijn of niet kunnen slapen, nemen we een pil. Terwijl we zouden moeten weten dat er een ongelooflijke kracht in ons schuilt, die ons ook steeds ter beschikking staat. Er is een directe relatie tussen zien, horen, voelen en wat we ervaren. Dat loopt altijd via onze eigen gedachten. Het helpt ons enorm als we ons ervan bewust zijn hoe het menselijk denkproces in elkaar zit. Want niet de situatie zelf, maar onze gedachten erover veroorzaken stress en frustratie.’

Gedachten en gevoel in verbondenheid

Zodra iemand zich ervan bewust is dat gedachten en gevoel met elkaar verknoopt zijn en dat niet die gedachten bepalen wie je bent, maar dat ze je laten zien wat je doormaakt, wordt het leven eenvoudiger, is de stellige overtuiging van Swier Miedema.

‘Gedachten gaan voorbij. De enige constante ben je zelf. Daarom is het soms verstandiger ‘de rit uit te zitten’ als je met iets vervelends wordt geconfronteerd. Maak het niet groter dan het is. Dat dóe je zodra je er aandacht aan besteedt. Je zorgen maken, lost het probleem niet op.

Wijzelf maken gedachten belangrijk, maar het is steeds een vrije keuze of we er energie in willen steken of niet. Het door mij gehanteerde gedachtegoed is een prachtig eenvoudige benadering die werkelijk altijd helpt, onder de voorwaarde dat je bereid bent om je “oude denken” los te laten. Het brengt veel rust en helpt stress te verminderen.’

Chronische stress is hartstikke ongezond

Een mens heeft tussen de 50.000 en 125.000 gedachten per dag. Zodra je je dat realiseert, weet je ook dat gedachten meestal vluchtig zijn. Bovendien is 99 procent van de niet-helpende gedachten onwaar. Als iets wel waar is, bijvoorbeeld een gevaarlijke situatie, reageert de mens automatisch door bijvoorbeeld een stap opzij te zetten.

Swier wijst erop dat stress deel uit maakt van ons systeem. ‘Echter, chronische stress – langer dan 26 minuten per twee tot drie dagen – is hartstikke ongezond. Het brengt mensen uit hun evenwicht. Door onder meer stresshormonen raakt de chemische samenstelling van het bloed in de war. Dat kan leiden tot ziekten en is op den duur slopend.  Chronische stress is de belangrijkste oorzaak van mindere prestaties, verwarring, angstige of verdrietige gedachten of ziekten.’ Dat wordt ook steeds meer ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

Hoe zit het dan met verslavingen?

Verslaving is een gewoonte die je je hebt aangeleerd om een naar gevoel te vermijden. Dus die gewoonte kun je ook weer afleren. Zodra iemand dat inziet, heeft hij die verslaving wellicht niet meer zo nodig. Door te accepteren dat hij zich zo nu en dan vervelend voelt, verdwijnt de behoefte om te vluchten.’ Hetzelfde geldt voor compulsief gedrag.

De Drie Principes

In zijn praktijk leidt Swier ook coaches op. Gedurende 1 jaar volgen zij een training op basis van de drie principes die het menselijk systeem verklaren: Mind, Consciousness en Thought.
‘Daarnaast biedt mijn aanpak ook hulp op het gebied van leiderschap, omdat ik leiders en managers (eigenlijk iedereen) leer te vertrouwen op hun eigen vaardigheden en hun eigen innerlijk kompas. We beginnen ons pas sinds kort te realiseren dat dat van essentieel belang is voor het succes en effectiviteit van leiderschap en management.’.

Swiers’ Coaching | Coaching gebaseerd op wetenschap

 

Een burn-out ontstaat meestal uit angst voor je ervaring. Zodra je je realiseert dat alleen jij verantwoordelijk bent voor die ervaring, wordt het ineens veel gemakkelijker om er mee om te gaan. Daarnaast gebeurt er iets bijzonders in de één-op-één relatie die ik opbouw met mijn coachees. Ze voelen zich gerustgesteld en weten dat ze dit aankunnen. Dat leidt vaak tot verbazingwekkende resultaten.

Ik werk samen met een aantal wetenschappers om een solide wetenschappelijke basis onder dit gedachtegoed te leggen. Binnenkort wordt een reeks van artikelen gepubliceerd binnen het kader van een promotie in de Verenigde  Staten. Daarmee wordt voor het eerst een wetenschappelijk statistisch onderbouwde basis gelegd onder de effectiviteit van dit gedachtegoed.