Home > Blogs > Interview Laura Antonacci | Meer in het lichaam en minder in het hoofd

Interview Laura Antonacci

Meer in het lichaam en minder in het hoofd

Altijd druk in je hoofd en voortdurend teveel hooi op de vork? Dat kan natuurlijk niet goed gaan. De kans is dan groot dat je uiteindelijk in een burn-out belandt. Een ramp voor ieder mens, maar erger nog voor iemand die hoogsensitief (HS) en daardoor sowieso vaak overprikkeld is. Klinisch psycholoog/life coach en ervaringsdeskundige Laura Antonacci van Strength & Sensitivity kan erover meepraten.
laura-antonacci-strenght-sensitivity
Als 25-jarige belandde Laura op het randje van een burn-out. In eerste instantie tot haar eigen verbazing: ‘Ik was altijd een harde werkster. Maakte als sales-medewerker bij een commercieel bedrijf lange dagen. En opeens stopte mijn lichaam ermee… Ik kon het gewoon niet geloven en nauwelijks accepteren!’

Afdeling Persoonlijke Ontwikkeling

Nadat ze slechts een weekje thuis had gezeten en een boek had uitgelezen, ging ze (tegen het advies van haar arts in) weer aan de slag. Ze gaf bij haar werkgever aan niet verder te willen in haar oude functie en kreeg het aanbod zelf een job binnen het bedrijf te creëren. En dat deed ze.

Met volle inzet zette Laura Antonacci een afdeling persoonlijke ontwikkeling op en voor ze het wist, was ze weer 60 uur per week in touw. Stress, stress, stress….

HSP-coach

Laura: ‘Doordat ik geen grenzen kon aangeven, rende ik mezelf continu voorbij tot ik opnieuw dreigde vast te lopen en besloot over te stappen naar een ander bedrijf  waar ik als leidinggevende 12 personen aanstuurde. ‘Daar merkte ik dat een aantal mensen in mijn team hoogsensitief was en dit niet besefte. Ik ben deze HS-ers tips gaan geven zodat ze er beter mee konden omgaan. Zo kwam ik op het idee een opleiding tot coach te gaan volgen. Er werd van mij verwacht dat ik mij focuste op het commerciële aspect, wat mij persoonlijk helemaal niet meer aansprak. Daarop besloot ik definitief op te stappen en voor mijzelf te beginnen als  (life) HSP coach.’

Hoogsensiviteit in relatie tot burn-out

Laura Antonacci verdiepte zich in de oorzaken en aanpak van burn-outs en stuitte per ongeluk op een link naar hoogsensiviteit in relatie tot burn-out.  Voor haar was dit artikel  een ‘feest van herkenning’.  Ze kreeg meer begrip voor haar eigen situatie waarin ze zich beperkt voelde door een (te) laag zelfbeeld, onzekerheid, perfectionisme en een gebrek aan zelfliefde en vertrouwen.
‘Mensen met HS missen een filter in het hoofd, waardoor ze veel prikkels ervaren die dieper worden verwerkt. Ze zien meer details, zijn extra gevoelig voor non-verbaal gedrag en voelen stemmingen aan. Ze zijn bovendien over-empatisch. Het zenuwstelsel loopt hierdoor een groter risico overprikkeld te geraken en daarmee ligt voor mensen met HS het gevaar voor een burn-out op de loer. Als coach help ik deze mensen het leven te leiden zoals zij dit willen. Vaak wéten ze niet eens hoe ze willen leven, omdat ze door hun empathie vaak meer gefocust zijn op de behoeften van anderen. Dan begeleid ik ze bij dit proces’.

Strenght & Sensitivity

Laura volgde hiervoor diverse opleidingen als psychologie en HR  en hoogsensitiviteit en startte ruim 3 jaar geleden haar praktijk Strength & Sensitivity,waarin ze onlangs zelfstandig aan de slag ging als psycholoog en coach met als expertise hoogsensitiviteit. 
Met gesprekken en oefeningen helpt ze haar cliënten hun nieuwe waarden ontdekken, te genieten en te ontspannen,  meer in het NU te leven; meer in het lichaam en minder in het hoofd.
Tijdens haar gesprekken met cliënten maakt ze ook vaak gebruik van yin yoga.
Antonacci: ‘Dit blijkt een perfecte aanvulling op het lichaamsstelsel.
Het maakt mij blij als ik mensen kan helpen. Soms hebben ze al veel therapeuten ontmoet en dan is het mooi te zien dat ze zich eindelijk begrepen voelen omdat ook ik hoogsensitief ben.’