Home > Blogs > 6 tips voor innerlijke rust

6 tips voor innerlijke rust

het klikt wellicht wat ‘zweverig’, echter is dat gevoel van kalmte in jezelf en het gevoel van vrede hebben met wie je bent en wat je doet, ontzettend belangrijk. Hieronder vind je 6 tips. Jezelf zijn zonder spanningen. Niet eens zozeer ‘gelukkig zijn’, maar ‘gewoon’ geluk, hoe de omstandigheden ook zijn.

Ondanks dat je niet gewoon even de supermarkt inloopt en daar uit een van de schappen een doosje innerlijke rust pakt, is het ook echt niet zo heel veel lastiger om het te vinden. We maken het zelf gewoon zo lastig ;) Vergt het wat inzet? Natuurlijk, maar is de beloning daarna niet ook veel groter wanneer je het dan uiteindelijk volledig kunt ervaren?

Het grootste gevecht in ons leven, is doorgaans het gevecht met onszelf. Alles lijkt tegenwoordig maar ‘perfect’ te moeten zijn, je hebt een ideaalbeeld van hoe jij ‘moet’ zijn, hoe een ander ‘moet’ zijn, hoe het leven ‘moet’ zijn en hoe het zou ‘moeten’ lopen (alleen door dat ‘moeten’ creëer je al een hoop stress). Een continue strijd tussen ideaalbeeld en werkelijkheid die alleen maar voor onrust zorgt. Hoe wil je die rust nu vinden wanneer je altijd in gevecht bent met jezelf? De kern van innerlijke rust is (zelf)acceptatie. Hieronder vind je 6 tips voor innerlijke rust.

Leef wat meer in het nu…laat het verleden los en stel de toekomst uit

Piekeren over het verleden heeft simpelweg geen zin. Je kunt jezelf gek maken met gedachten dat je dingen wellicht anders had moeten doen, maar daarmee verander je er niets meer aan. Leer er jouw les uit en neem dat mee in de toekomst. Besef je echter wel dat de toekomst altijd onzeker is. Je kunt niet met zekerheid zeggen of en hoe iets wel of niet gaat gebeuren. Je kunt nog zo hard hopen dat iets wel of niet gebeurt, de toekomst is ongrijpbaar. In de tijd dat jij je zorgen hebt zitten maken of ellendig hebt gevoeld omdat iets misschien kan gaan gebeuren, had jij ook gewoon volop kunnen genieten van alle mooie dingen die het leven je nú te bieden heeft.

Geloof niet alles wat je denkt en neem jouw eigen gedachten niet al te serieus

Denken dat iets je niet gaat lukken of dat je iets niet verdient, wil nog niet zeggen dat het ook daadwerkelijk waar is. Onderzoek jouw gedachten en kijk of het eigenlijk wel echt klopt wat je denkt. Leer fantasie van werkelijkheid onderscheiden en je ervaart meer innerlijke rust.

Blijf dicht bij jezelf

Uiteraard is het goed om eens lekker uit die comfortzone te stappen, want daar kan juist ook groei zitten. Maar…ga geen dingen doen die écht niet bij je passen. Erger nog, dingen doen om iemand anders een plezier te doen of iets doen omdat iedereen het doet. Wil jij eigenlijk liever iets anders doen, doe dat! Voel de energie in jouw lichaam, die wijst je de weg. Terughoudende of teruggetrokken energie…vraag je af of dit het moment is. Voorwaartse energie…gaan met die banaan! Luister naar jouw intuïtie en laat daarbij alle mindmonstertjes (ik kan dit niet, ik durf niet, wat als…) los.

Mediteren

Mediteren helpt je dicht bij jezelf komen zonder enig oordeel over jouw gedachten en over jouw gevoel. Het is bewustzijn. Een ademmeditatie, een bodyscan, een loopmeditatie of (een van mijn favorieten) een emotioneel aanwezigheidsmeditatie zijn bijvoorbeeld goed om los te komen van gedachten en om echt goed te voelen wat er allemaal in jouw lichaam gebeurt en te accepteren wat je denkt en voelt.

Offline is the new online

Neem vooral ook wat meer tijd voor jezelf en wat minder tijd voor en dus meer afstand van social media, etc. Al die invloeden van buitenaf, we worden er de hele dag aan blootgesteld. Miljoenen prikkels die constant binnenkomen. We staan altijd aan…staan ’s ochtend op en gaan aan het werk, gaan sporten, sociale dingen doen, komen thuis en gaan op de bank hangen, nog meer sociale dingen doen, tv kijken. Nog meer prikkels. In de tussentijd blijf je lekker op die telefoon scrollen op de diverse social media en voor je het weet loopt het koppie over van allerlei indrukken die je niet die rust geven. Al die prikkels zorgen niet voor een uitgerust gevoel.

Bij mij gaat al jaren alle elektronica om 21.00 uur uit. Ik ga lekker wat lezen en/of mediteren. Alle tijd voor mezelf en mijn slaap is vele malen verbeterd. Aanradertje om te doen dus! Ook nog eens een stuk gezelliger wanneer je een relatie of gezinsleven hebt, je komt nog eens tot een fatsoenlijk gesprek waarbij alle focus echt volledig op elkaar gericht is zonder afleiding van allerlei onzinnige dingen op social media of tv ;)

Als laatste….verwacht gewoon niet teveel

Niet van jezelf en ook niet van anderen. Wanneer jij torenhoge verwachtingen hebt, ga je gegarandeerd te maken krijgen met teleurstelling, wat ook weer voor meer onrust zorgt. Zonder verwachting, geen teleurstelling. Neem het leven wat meer zoals het komt. Sta positief in dat leven, het glas is altijd halfvol. Mooier nog…het glas kun je altijd bij blijven vullen!