In gesprek met... Gitta van Haagen
Met welke problemen/klachten kan men bij jou terecht?
Je kunt bij mij terecht voor problemen op het gebied van ouder-kind relaties (bijvoorbeeld wanneer je (volwassen) kind je niet meer wilt zien of omgekeerd), partnerrelaties, depressieve klachten, angsten, burn-out, boosheid, zinloosheid, etc. Dat is veel en dat is omdat ik je kan ondersteunen om te leven vanuit optimaal zelfrespect in maximale bescheidenheid. Op weg naar een zinvol leven.
Wat houdt ‘levenskunst’ voor jou in?
Levenskunst houdt voor mij in kunnen leven vanuit wat ik boven omschrijf als ‘optimaal zelfrespect in maximale bescheidenheid’. Wanneer je in staat bent jezelf te zijn, jouw eigen ruimte te vullen, ontmoet je de ander en ontstaat er verbinding. Dat wat iedereen wil. Waarbij je uiteraard andermans eigenheid respecteert en je eigen grenzen in acht neemt: maximale bescheidenheid. Dat is een kunst, levenskunst.
In jouw praktijk gebruik je het gedachtengoed van Past Reality Integration. Wat houdt dit in?
PRI gaat ervan uit dat ieder mens heeft moeten leren leven in de omstandigheden die er waren tijdens de eerste jaren van een ieders leven. Meestal zijn die eerste ervaringen traumatisch voor een kindje. Dat moeten leren leven is meer een kwestie van overleven dan leven. Ieder mens heeft dan ook overlevingsmechanismen ontwikkeld. Die waren indertijd nuttig, maar als volwassene zijn ze dat niet meer.
Als volwassene heb je juist last van die niet meer nodige overlevingsstrategieën. Die uiten zich in o.a. relatie problematiek en in de andere bovengenoemde klachten en problemen.
Somatic Experiencing, de polyvagaaltheorie en Internal Family systems gaan er ook vanuit dat genoemde klachten eigenlijk overbodige overlevingsstrategieën zijn die je indertijd beschermd hebben.
Door ook met deze verworvenheden te werken wordt PRI voller, rijker, zachter. O.a. door veel aandacht te besteden aan het lichaam zodat je kunt gaan ‘bewonen’.
Je richt je ook op het fenomeen ‘dromen’. Waarom is dit belangrijk voor je?
Dromen geven dikwijls in een symbolisch verhaal weer waar je staat in het leven. Welke overlevingsstrategie bijvoorbeeld nu de overhand heeft. Hoe je situaties in stand houdt etc. Ze laten daarmee ook vaak een uitgang zien. Zie ook de voorbeelden van de dromen die ik noem op mijn website.
Hoe help je mensen om een meer zinvol en bevredigend leven te leiden?
In eerste instantie doe ik dat door de mensen zich bewust te maken van hoe ze, ook lichamelijk, reageren op situaties. Zo leren ze hun overlevingsmechanismen herkennen. Ik help ze om die mechanismen, die reacties, te leren ervaren als de hulpbronnen die ze ooit waren. Er is niks mis mee. Het gaat dan vooral om de ruimte die zo kan ontstaan en die voelbaar is in het lichaam. Ze ont-dekken op deze manier hun ware zelf in al z’n aspecten. En vervolgens help ik ze dat ware zelf te leven: vanuit optimaal zelfrespect in maximale bescheidenheid.
> Bekijk de praktijkpagina van Gitta van Haagen op Balansportaal