Home > Blogs > In gesprek met… Gerald van Dam

In gesprek met... Gerald van Dam

 

Gerald van Dam werkt als Holistisch massagetherapeut in zijn Praktijk Oneness. De naam van zijn praktijk duidt zijn holistische visie dat het leven vanuit het geheel wordt benaderd. Deze visie inspireert hem om door middel van Holistische massagetherapie mensen te ondersteunen in hun heelwording-bewustwordingsweg.

gerald-van-dam-balansportaal

Waarom heb je ervoor gekozen om holistische massage te combineren met coaching?

Holistische massagetherapie in integraal wat betekent dat de massage vanuit verschillende invalshoeken vorm wordt gegeven. Coaching is een instrument tijdens de procesbegeleiding. Door middel van coaching kan ik iemand actief helpen te voelen in het lichaam. Dit kan soms best eng zijn voor iemand die moeilijke gevoelens al jaren heeft weggestopt. Tijdens een sessie kan het nodig zijn om te coachen op ademhaling, de aandacht naar binnen te brengen of geluid te maken wanneer iemand zich moeilijk kan uiten.

Wat zijn de specifieke voordelen van holistische massage in combinatie met coaching?

Coachen is een actief proces waarbij de therapeut de cliënt tot een integratie van voelen en handelen aanzet. Als therapeut werk ik met het zelf oplossend vermogen van het lichaam. Hierbij helpt het om de cliënt te structureren bij wat er speelt. De gevoelens die in een massage omhoog komen, worden gekoppeld aan het thema waar iemand voor komt of aan zijn of haar levensverhaal. Veel van deze gevoelens komen vanuit het onderbewuste, coaching kan helpen om deze gevoelens weer bewust te maken zodat de cliënt er ook daadwerkelijk wat mee kan. Hierbij wordt teruggeblikt, maar ook in het moment besproken hoe de cliënt omgaat met moeilijke gevoelens, met weerstand, of er wordt onderzocht of er inzichten zijn die tijdens de massage naar boven komen. Het concreet maken van het verhaal en het bewust laten beleven van de gevoelens die hier bij horen versterken het effect van de holistische massage.

Welke soorten massages biedt Praktijk Oneness aan?

De Holistische massage en de Balans massage. Hieronder volgt een omschrijving van de twee:

Holistische massagetherapie

Als mens heb je al de informatie in je om weer heel te worden en daar mag tijdens een holistische massage contact mee worden gemaakt.
Een holistische massage is een proces van naar binnen gaan en contact maken met jezelf. Door te voelen en ervaren wat er in het lichaam aanwezig is ontstaat er een pad voor bewustwording en innerlijke groei.

Tijdens de massage worden er verschillende lagen van de bodymind aangeraakt. Deze lagen zijn zowel fysiek als mentaal, emotioneel en spiritueel. Al deze lagen zijn in het lichaam met elkaar verbonden en van invloed op elkaar.

Door onverwerkte emoties kunnen er blokkades ontstaan in een van deze lagen van de bodymind. Tijdens de massage mag je je hiervan bewust worden en doorvoelen wat het je te vertellen heeft. Door deze ervaring wordt het zelfhelende vermogen van het lichaam geactiveerd waardoor de energie weer vrij kan gaan stromen.

Tijdens de Holistische massage gaan we de diepte in waarbij we gebruik maken van de wijsheid van het lichaam. Oosterse en Westerse massagevormen, haptonomische aanraking en het therapeutisch gesprek worden hierbij gecombineerd.

Balans massage

Het menselijk lichaam kent twee systemen die het zenuwstelsel aansturen; het sympathisch zenuwstelsel en het parasympatisch zenuwstelsel. Waar het sympathisch zenuwstelsel is gekoppeld aan dagelijkse acties zoals opstaan, lopen, zitten, eten en drinken, zorgt het parasympatisch zenuwstelsel voor onbewuste acties in het lichaam zoals slapen, spijsvertering, ademen en zuurstof binden.

Het parasympatisch zenuwstelsel zorgt voor rust en herstel na een actie. Voor een goede gezondheid dienen het sympathisch zenuwstelsel en het parasympatisch zenuwstelsel in balans te zijn.

Het stimuleren van het (para)sympathisch zenuwstelsel kan door middel van aanraking van het lichaam.

De voortdurende stroom van het stresshormoon adrenaline laat de balans doorslaan naar het sympathisch zenuwstelsel. Het parasympatisch zenuwstelsel wordt als het ware uitgeschakeld waardoor de aanmaak van oxytocine stagneert.

Deze stagnatie kan worden opgelost met een Balans behandeling, een geschikte behandeling voor een overbelast zenuwstelsel. Met massage technieken wordt het hormoon oxytocine weer geactiveerd.

Je gezondheid komt in gevaar als, door de waan van de dag, de ruimte voor rust en herstel ontbreekt. Tijdelijke stress kan overgaan in chronische stress. Wanneer je continu over je eigen grenzen gaat en je jezelf onvoldoende rust en herstel gunt, ga je spreekwoordelijk ‘op je tandvlees lopen’. Het lichaam verkeert dan in een constante staat van paraatheid.

Een Balans behandeling is de tegenhanger van de dagelijkse hectiek en doorbreekt de permanente stresscyclus. Het draait de kraan van het stresshormoon (sympathisch zenuwstelsel) dicht en opent die van het geluk hormoon oxytocine (parasympatisch zenuwstelsel).

Met een terugkerende behandeling voor een overbelast zenuwstelsel traint dit het ontspanningssysteem. Er wordt getraind op conditionering,

Waardoor terugkeer naar het parasympatische weer een automatisme wordt.

Een Balans massage brengt de mens terug bij zijn natuurlijke vermogen om in balans te zijn en zorgt daarvoor voor een verbeterde gezondheid.

Een van de belangrijkste verschilpunten tussen beide is dat er bij een Holistische massage dieper zal worden onderzocht naar mogelijke achtergronden en oorzaken van klachten. De cliënt wordt uitgenodigd tot onderzoek en verkenning van zichzelf. Dit maak dat dit echt een therapievorm is.

Voor welke klachten is een holistische behandeling bij Praktijk Oneness geschikt?

Als Holistisch masseur krijg ik mensen met uiteenlopende vraagstukken in mijn praktijk. De thema’s waarom mensen bij mij komen zijn divers en onder te brengen in de verschillende lagen van het vier lichamen model. Ik noem hier een aantal veel voorkomende klachten/vragen van mensen:

Fysiek:

 • Hoofdpijn en migraine
 • Nek, rug en schouderklachten
 • Vermoeidheid
 • Bindweefsel klachten.

Mentaal en emotioneel:

 • Piekeren en vastzitten in het denken
 • Snel uit balans raken
 • Vasthouden van gevoelens en onverwerkte emoties
 • Verlies
 • Meer in contact willen komen met lichaam en gevoel

Spiritueel:

 • Op zoek zijn naar jezelf
 • Meer verdieping willen geven in je leven
 • Antwoorden in jezelf willen vinden

Wat is jouw persoonlijke drijfveer om het werk te doen wat je doet?

Als kind pakte ik onbewust al veel energieën op vanuit mijn omgeving. Omdat ik toendertijd niet wist hoe ik deze energieën weer kon loslaten, kregen ze een plekje in mijn lichaam. Dit stapelde de daaropvolgende jaren verder op, aangevuld met al mijn eigen onverwerkte emoties. Deze onverwerkte emoties, voorkomend uit voor mij traumatische ervaringen, resulteerde dat ik als kind al dagelijks spanningsklachten ervaarde in mijn lichaam.

Voor mij pasten deze klachten perfect in het plaatje van mijn overtuiging dat het leven een gevecht was en je maar op je tanden moest bijten om door te gaan.

Toen ik de volwassen leeftijd bereikte leefde ik vooral vanuit mijn hoofd en het doorvoelen van opkomende emoties hoorde daar niet bij. Ik leefde nog dagelijks met de overtuigingen die ik als kind had aangeleerd. Genieten van mooie momenten, die zich zeker aandiende in het leven, was er voor mij niet bij.

Deze dagelijkse strijd zorgde uiteindelijk voor een omschakeling in mij. Ik wilde niet meer op deze manier doorgaan en ik ging verantwoordelijkheid nemen voor mijn eigen fysieke klachten, negatieve gedachten en geblokkeerde gevoelens.

Tijdens dit bewustwordingsproces kwam het holistisch lichaamswerk op mijn pad en ervaarde ik wat aandachtige aanraking kon bewerkstellen. Ik kon voelen wat er zich aandiende en mijn hoofd hoefde hier niks van te vinden.

Er diende zich na verloop van tijd een sterk gevoel aan dat ik via lichaamswerk een bijdrage mag gaan leveren aan het bewustwordingsproces van anderen. Om die reden besloot ik de opleiding tot Integraal Holistisch massagetherapeut te starten.

De holistische massagetherapie combineer ik met mijn coaching vaardigheden die ik heb opgedaan tijdens mijn werk binnen de zorg- en welzijn sector.

Mijn intentie is om mensen op weg te helpen in hun bewustwordingsproces zodat zij weer vanuit hun eigen authentieke kracht kunnen gaan leven. Laten we samen als eenheid de wereld een stukje mooier maken!

 

> Bekijk de praktijkpagina van Gerald van Dam op Balansportaal