Home > Blogs > In gesprek met… Alexandra Weeber

In gesprek met... Alexandra Weeber

 

Alexandra Weeber is yoga docente, Thaise massage therapeut en mind-body coach. Zij combineert haar academische achtergrond in de psychologie en neurowetenschappen met haar praktische ervaring in de oosterse filosofieen. waarmee ze mensen op een holistische manier helpt om trauma te verwerken. 

alexandra-weeber

Wat houdt pranamaya healing in?

De naam Pranamaya healing arts verwijst naar de Pranamaya Kosha; volgens yoga filosofie het energetische lichaam dat ons fysieke lichaam en geest verbindt. De verbinding van lichaam en geest, dat is waar ik met mijn werk op focus. We zijn ons over het algemeen wel bewust dat die verbinding er is, maar in de praktijk zien we lichaam en geest nog steeds los van elkaar. Zijn we ziek, dan zoeken we naar fysieke oorzaken/oplossingen. Hebben we trauma meegemaakt, dan gaan we alleen met onze psyche aan de slag. Deze benaderingen zijn niet compleet, en daardoor, in mijn overtuiging, dus ook lang niet altijd succesvol. Lichaam en geest werken namelijk niet los van elkaar.  

Wil je jezelf genezen, helen, dan moet je zowel lichaam als geest aanpakken. Dit is de benadering die ik gebruik als mensen bij mij komen voor lichamelijke, ofwel mentale / emotionele problemen.

Hoe pas je pranayama healing toe in je werk met cliënten?

Ik doorloop met clienten een holistisch proces. Dat begint met Thaise massage om het lichaam te openen. Alles wat we meemaken slaan we op in het lichaam en dat blijft daar festeren totdat we er actief iets mee doen. We zijn niet gewend om trauma via het lichaam te verwerken. Vooral bij trauma is het belangrijk om te beseffen dat trauma in je lichaam opgeslagen wordt. Trauma gaat gepaard met een fysieke reactie, en wanneer die reactie vaak genoeg gebeurt wordt deze chronisch. Dan kan je wel alleen aan je psyche werken, maar je lichaam blijft in de ‘gevaar’ stand en geeft die boodschap van gevaar door aan je geest. Dan blijf je dus (al dan niet onbewust) onder dat trauma lijden.

Tijdens de massages komen alle emoties en herinneringen naar boven, en kan je dus ook de boosheid, angst, frustratie, verdriet, etc loslaten. Na 2-3 sessies voelen mensen een wereld van verschil; alsof er een zwaar gewicht van hun af is gevallen of dat er eindelijk weer energie door hun lichaam stroomt.

Vervolgens doe ik 1:1 yoga programma’s met cliënten waarin ze zelf leren wat hun specifieke lichaam/geest nodig heeft om niet onbewust in die emoties gevangen te blijven. Voor mij is het daarbij belangrijk dat mensen zelf hun eigen lichaam gaan begrijpen, zodat ze niet van mijn werk afhankelijk blijven.

Parallel hieraan geef ik coaching. Het unieke aan dit coachingstraject is dat het gebaseerd is op wat er in het lichaam al naar boven is gekomen. Het is moeilijk om naar onszelf te kijken en te ontdekken wat er zich precies afspeelt; we hebben last van blind spots en we hangen er een eigen verhaal/interpretatie aan. Zoals de Buddha zei: Our minds create the world. Dit zijn copingsmechanismen die ons ooit heel goed beschermden, maar onszelf later juist vaak in de weg zitten. De massages laten juist mooi zien wat er in het lichaam opgeslagen zit en naar boven komt; the body doesn’t lie. Zo beginnen we de coaching dus meteen al veel dichter bij de roots van de cliënt zijn problemen.

De coaching is therapeutisch, gericht op het hervinden van jouw authentieke zelf, met een compassie-volle aanpak. We hebben de neiging om onfunctioneel gedrag al gauw als ‘slecht’ te bestempelen, en onszelf dan ook zo te zien. Dan sluit je je af voor de mogelijkheid om te onderzoeken waar bepaalde patronen vandaan kwamen. Als ik aan jou zou vragen: waarom heb je dit nou weer gedaan?!, dan zou je mij als coach nooit vertrouwen. Zo werkt het naar jezelf ook. Maar elk gedragspatroon, hoe onfunctioneel die op dit moment ook mag zijn, was ooit een handige, nodige copingsmechanisme. Met dit soort dingen gaan we tijdens de coaching aan de slag; met compassie kijken waar bepaalde dingen vandaan komen en hoe het nu evt. anders zou kunnen. Met als doel je terug te brengen naar je authentieke zelf. Iets waar velen van ons, onder druk van verwachtingen van de maatschappij, familie, en traumatische ervaringen veel te ver vandaan staan.

Voor wie zijn jouw behandelingen geschikt?

Eigenlijk voor iedereen. Thaise massage, 1:1 yoga of een coachingsgesprek; niemand wordt er minder van. De doelgroep voor wie mijn werk iets unieks kan brengen, is vooral mensen die worstelen met dingen die vaak alleen mentaal benaderd worden. Ik heb gewerkt met mensen met zware autisme, die van Ritalin afwillen, hun antidepressiva afbouwen, mensen die te maken hebben gehad met seksueel misbruik, worstelen met woedeaanvallen, etc.

Maar het belangrijkste is dat je geen groot trauma hoeft te hebben om de voordelen hiervan te plukken. We accumuleren allemaal door de jaren heen tegenslagen, overweldigende emoties, hartzeer, rouw, etc. Als je dit niet volledig (lees: ook lichamelijk) verwerkt, kan het zomaar zijn dat je op een dag ‘ineens’ ziek bent. Je kunt je ook afvragen of dat soms een boodschap is van ons lichaam: enough is enough. Mijn werk helpt je om dat punt te voorkomen.

Overigens heb ik ook veel cliënten met fysieke injuries die alleen voor de massages en evt. 1:1 yoga komen.

Wat is je achtergrond en ervaring?

Ik heb een bachelor in Psychologie en een Master in Neurowetenschappen. Ik zocht altijd al de overlap tussen body & mind, maar kon die destijds (10 jaar geleden) in de academische wereld niet vinden. Pas toen ik mij schoolde in Yoga (500hr), Thaise massage (advanced level) en een aantal vipassana retreats had gedaan (10-daagse stilte retreats waar je meer dan 10 uur per dag mediteert), begon ik die mind-body connectie zelf te ervaren.

Toen ik begon met Thaise massage was mijn focus vooral op het fysieke aspect. Door jaren ervaring begon ik te ontdekken hoe mensen met dezelfde karaktertrekken, dezelfde patronen in hun lichaam toonden. Iets wat je niet uit een boek kan leren. Van daaruit zijn de massages langzaam uitgegroeid tot een holistisch helingsproces met yoga en coaching.

Fun fact: als je Thaise massage leert in Thailand, leren ze je in eerste instantie geen anatomie. Ze willen je namelijk leren ‘voelen’, in plaats met je hoofd te denken. Wanneer je op die manier naar het lichaam kijkt, kijk je ineens met een heel andere blik.

Je geeft ook online yoga cursussen… Kun je hier iets meer over vertellen?

Dat klopt. Yoga heeft de mogelijkheid om life-changing te zijn, maar voor de meeste mensen blijft het slechts bij een ontspannende ervaring. Heerlijk, maar er zit zoveel meer in. Volgens mij komt dat doordat het merendeel van de mensen yogalesjes volgt wanneer het goed uitkomt, maar zonder de discipline waarmee het oorspronkelijk beoefend werd, evenals zonder de yogafilosofie te leren. Eigenlijk is dat vergelijkbaar met een pad bewandelen zonder te weten waar je heen gaat. Ik ben daarom 10-weekse cursussen gaan geven waarin men met discipline oefent, yogafilosofie leert, en vooral ook leert waarom je doet wat je doet en hoe je dingen aan kunt passen voor jouw eigen lichaam. Dan hoef je niet meer blind iemand anders zijn aanwijzingen te volgen, en dat geeft je meer de kans om je echt van je lichaam en geest bewust te zijn.

Vooral de discipline brengt veel wijze lessen, te veel misschien om hier over uit te wijden. Maar de kern is dat je levenslessen leert via je eigen ervaring i.p.v. intellectueel. Dat is wanneer dingen pas echt gaan beklijven.

De volgende cursus start overigens op 5 november!

> Bekijk de praktijkpagina van Alexandra Weeber op Balansportaal