Home > Blogs > Ik heb werkgerelateerde stress

Ik heb werkgerelateerde stress.

Welke vorm van selfcare of hulp kies ik? 

Vandaag de dag zijn er veel verschillende vormen van therapie en coaching. En voor iedereen werkt iets anders. Ik kies er vaak voor verschillende vormen naast elkaar of na elkaar te ‘doen’. Zo ben ik vorig jaar een weekend naar een retreat geweest met als basis mindfulness meditatie. Na mijn zwangerschap had ik veel aan cognitieve gedragstherapie en toen ik nog in Amsterdam woonde, ging ik wekelijks naar yoga. Maar wat werkt voor jou en in welke fase? Bijvoorbeeld bij werkgerelateerde stress.

In dit blog zal ik de verschillen uiteenzetten tussen 4 verschillende vormen van selfcare of hulp die je kunt inwinnen, namelijk: haptonomie, cognitieve gedragstherapie, mindfulness meditatie en yoga.

werkgerelateerde-stress-selfcare

Haptonomie

De focus van haptonomie ligt op de verbinding, de emotionele en fysieke verbinding. De therapeut of coach werkt samen met jou met aanraking, praktische lichaamsgerichte oefeningen en gesprekken om je emotionele evenwicht te herstellen. Haptonomie helpt je inzicht te krijgen in wat je doet, hoe je denkt en wat je doet. En welke mogelijkheden je nog meer hebt. De haptotherapeut laat je ervaren hoe je omgaat met contact met jezelf en met anderen, en brengt zichzelf in. Want in contact met anderen worden je patronen vaak zichtbaar, en dit komt terug in de interactie met de therapeut.

Cognitieve Gedragstherapie

Dan cognitieve gedragstherapie: hierbij draait het om gedachten en gedragspatronen. De therapeut helpt jou met het identificeren en wijzigen van (ingesleten) denkpatronen. Je wordt je weer bewust van hoe je dit zelf anders zou kunnen doen. Het helpt je negatieve gedragspatronen en denkpatronen te doorbreken en werkt op deze manier aan je mentale gezondheid.

Mindfulness Meditatie & Yoga

Mindfulness meditatie maakt je bewust van hoe je je voelt in het hier en nu. De technieken die hiervoor worden ingezet zijn lichaamsbewustzijn, meditatie en ademhalingsoefeningen. Het helpt je bij het verlichten van stress en het brengt mentale rust. Je krijgt weer aandacht voor jezelf en voor het huidige moment en dit draagt bij aan je emotionele gezondheid. En dan tot slot yoga. Door middel van fysieke houdingen, ademhaling en meditatie verleg je de focus naar jezelf. Je verbetert je flexibiliteit, zowel fysiek als mentaal, je kracht en krijgt wat meer innerlijke rust. Yoga draagt bij aan je mentale gezondheid.

Waarom haptotherapie uniek is bij stress op het werk

Het grote verschil tussen haptonomie en deze genoemde vormen is de verbinding. Bij haptonomie werken we met het contact tussen de therapeut en jou. Wat er in de praktijkruimte gebeurt, overkomt je vaak ook in het dagelijks leven en hiermee wordt je geconfronteerd. Je ervaart je patronen. Je hoeft deze niet te veranderen. Want ze helpen je. Je kunt wel samen met de haptotherapeut onderzoeken welke mogelijkheden je nog meer hebt om te gaan met stress op het werk. We kunnen niet altijd de omstandigheden veranderen, maar wel hoe we ermee omgaan.


Dit is een bijdrage van Jorit van de Brug van Haptonomie aan zee

jorit-van-de-brug-haptonomie-aan-zee-min