Ik ervaar geregeld stress
Ervaar jij ook geregeld stress? Maak je je soms zorgen over je eigen stressniveau? Ben je benieuwd hoe je van je stress af kunt komen?
Ik ervaar ook geregeld stress en ik maak me ook regelmatig zorgen over mijn stressniveau. Graag deel ik met je wat er bij mij gebeurt en wat ik inzet om te herstellen.
Wat is stress?
Google geeft aan dat stress een spanningsvorm is die in het lichaam van zowel mens, dier als plant een reactie geeft en die gevolgd wordt door een fysiologische reactie; je lichaam geeft als vanzelf allerlei hormonen vrij die je in staat stellen om adequaat te kunnen reageren. Ik wil het graag even over die hormonen hebben.
Allereerst zijn deze hormonen (stoffen) heel nuttig en gebruik je ze om te reageren op stress of spanning. Vervolgens leef je verder en worden deze stoffen bij de volgende stressvolle situatie opnieuw aangemaakt, zodat je ook dan weer passend kunt reageren. Bij veel van ons gaat dit proces achter elkaar door en dat noemen we dan ‘stress zonder herstel’.
De hoeveelheid stresshormoon in je lichaam bouwt langzaam op en opeens reageert je lijf continu alsof je in een stresssituatie zit. Je kunt lang functioneren boven je energieniveau, omdat je niet meer goed kunt voelen dat je energieniveau eigenlijk laag is. Als je dit maar lang genoeg volhoudt, brand je langzaam op en kom je in een burn-out terecht.
Hoe kan ik van mijn stress afkomen?
In het hier en nu is ademhalen het belangrijkste. Door in een stresssituatie heel even de tijd te nemen om in en uit te ademen, geef je je lichaam direct het signaal dat jij ook merkt dat er stress is. Het is net of je je eigen lichaam dan even geruststelt.
Juist in de periodes dat het goed gaat en je je rustig voelt, is je ademhaling óók heel belangrijk. Neem een paar keer per dag de tijd om even rustig in en uit te ademen. Ook hiermee geef je je lichaam het signaal dat je weet hoe de stand van zaken is. Daarnaast zal het je helpen om minimaal vier keer per dag heel bewust naar de kraan te lopen en een glas water te drinken. Daarmee geef je je eigen lichaam het signaal dat je goed voor jezelf zorgt.
Ondersteuning bij stress
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om dit niet helemaal in je eentje uit te zoeken. Een ervaren deskundige kan je hierbij ondersteunen, zodat jij en je lichaam er niet alleen voor staan.
Dit is een bijdrage van Melanie Visser