Hypnose en meditatie, wat is het verschil?
Hypnose wordt doorgaans gedefinieerd als ‘de bypass van de kritische factor van de bewuste geest naar de onderbewuste geest en het tot stand brengen van acceptabel selectief denken’. Hypnose is op verschillende manieren toe te passen, en helpt een kalme staat van veranderd bewustzijn te bereiken waarin, trauma’s, angsten, verslavingen, negatieve emoties, denkpatronen veranderd kunnen worden. Het kan een persoon helpen om herinneringen op te roepen o.a. via hypnotherapie of regressietherapie en helpen om bijv. slechte gewoontes, depressieve gedachten, verslavingen etc. die ontstaan zijn door gebeurtenissen in het verleden een andere lading te geven en daarmee je denkgedrag aan te passen, naar het positieve te wenden.
Onder hypnose sta je open voor suggesties.
Er zijn verschillende trance toestanden waarin je kunt verkeren als je onder hypnose gebracht wordt.
- Normale waaktoestand: Waarin je bewustzijn en de kritische factor in hoogactieve staat verkeren. Er is geen toegang tot het onderbewustzijn.
- Lichte trance (Somnolentie): Het bewustzijn en de kritische factor zijn licht ingeperkt. Je ervaart alles om je heen nog in bewuste toestand, door het geven van suggesties kun je vanuit deze toestand de trance verder verdiepen.
- Middelmatige trance (Hypotaxie): Het bewustzijn als ook de kritische factor zijn hier sterk ingeperkt. Hier reikt de ontspanning zowel geestelijk als lichamelijk. Je krijgt alles wel mee wat de hypnotherapeut zegt maar vind het allemaal wel ok. Je staat open voor verdere suggesties en verdiepingen.
- Diepe trance (Somnambulisme) Het bewustzijn als ook de kritische factor zijn zeer sterk ingeperkt. In deze staat kun je als hypnotherapeut veranderingen in het denkpatroon aanbrengen door directe aanwijzingen te geven.
- Zeer diepe trance ook wel hypnotische coma genoemd (Esdaile staat) genoemd naar James Esdaile een Britse chirurg die voor het eerst ontdekte dat je mensen kon opereren zonder verdoving. In deze staat kun je fenomenale, krachtige innerlijke veranderingen tot stand brengen.
Je kunt echter ook spontaan in hypnose belanden. Een ieder heeft wel eens een ervaring meegemaakt als je aan het wandelen bent dat je even wegdroomt, of tijdens het rijden in je auto dat je ineens realiseert dat je al een stoplicht verder bent, of dat je aan het dagdromen bent en toch automatisch begint te rijden als het stoplicht op groen springt.
Wat is zelfhypnose?
Zelfhypnose wordt doorgaans in een laatste sessie door een hypnotherapeut geïnstalleerd, om de veranderingen die zijn gemaakt in het onderbewuste blijvend te houden en de client de mogelijkheid te geven zichzelf suggesties op onderbewust niveau te geven die hem of haar kunnen helpen in de toekomst nog meer veranderingen aan te brengen. Een zelfhypnose begint met een doelbepaling. Wat wil ik bereiken en wat wil ik veranderen. Dan bepaal je hoe lang je onder zelfhypnose wilt blijven en hoe je jezelf er weer uithaalt. Als hypnotherapeut geef ik mijn cliënten een handleiding mee hoe zij dit kunnen bewerkstelligen en ga ik de zelfhypnose tijdens een hypnosesessie met hen door. Ik haal ze dan uit hypnose en geef de opdracht zelfhypnose in mijn bijzijn toe te passen.
Wat is dan het verschil tussen hypnose-zelfhypnose en meditatie?
Waar je bij hypnose doelgericht wilt openstaan voor het aanbrengen van suggesties in het onderbewuste is het bij meditatie de bedoeling dat je je gedachten loslaat en je focus legt op het ontspannen van je lichaam en geest. Je verscherpt als het ware je waarnemingsvermogen.
Bij meditatie ga je in een lichte staat van trance waarbij je in hypnose veel dieper in trance gaat om zo de veranderingen te kunnen maken die nodig zijn.
Wat is meditatie dan eigenlijk precies?
Meditatie is het observeren van je lichaam en geest. Bewustwording van elk deel van je lichaam. Sensaties te accepteren zoals ze zijn. Loslaten van kritische gedachten. Oftewel gewoon zijn:
De oorsprong van meditatie is te herleiden naar het Vedische Hindoeïsme. Zij gebruikten meditatie als doel om geestelijke en spirituele verlichting te verkrijgen. Volgens 5000 jaar oude geschriften die gevonden zijn werd meditatie toen al toegepast.
Door veel te mediteren ontdoe je jezelf van spanningen en stress en creëer je innerlijke rust en balans in je leven en stelt je jezelf in staat om je gedachten en sensaties in het lichaam objectief te bekijken.
Hoe kun je effectief mediteren?
Meditatie is op verschillende manieren uit te voeren. Belangrijk is dat je een positie aanneemt die voor jou comfortabel is. Dit kan zittend zijn of liggend dat verschilt per persoon. Sommigen vinden het fijn om in de kleermakerszit te zitten, hierbij is wel belangrijk dat je je rug recht houd. En anderen vinden het fijn om op een matje of een bed te liggen om te mediteren.
Belangrijk is dat je je concentreert op je ademhaling dus rustig in en uit ademen en je hierop te concentreren. Niets veranderen aan je ademhaling, gewoon bewust worden van de manier waarop je ademt. Door deze focus sta je jezelf toe om jezelf te bevrijden van eventuele gedachten die opkomen. In mijn meditatie video’s ( te vinden op YouTube onder Natalie Bilodeau) gebruik ik vaak de visualisatie van een wolkje waar je je gedachten voorbij laat drijven Als je verder in de meditatie bent kun je je gaan focussen op verschillende delen van je lichaam. Doorgaans begin je van boven naar beneden of van beneden naar boven, ook dit verschilt per persoon. Als je je op een gedeelte van je lichaam concentreert is het de bedoeling dat je eerst bewust wordt van alles wat je in dat gedeelte van je lichaam aan sensaties ervaart. Je richt je aandacht dus op bijvoorbeeld je tenen. En wordt je bewust van bijvoorbeeld de stof van je sokken die je tenen omsluiten, ondertussen is het belangrijk dat je op je eigen tempo zoals dat voor jou comfortabel aanvoelt blijft ademen. En als je gewaar bent van alle sensaties die je voelt om dat gedeelte van je lichaam accepteer je eerst dat wat je voelt. Daarna kun je je visualisatie gebruiken om bijvoorbeeld met iedere ademteug in ontspanning te sturen naar dat gedeelte van je lichaam en met iedere ademteug uit alle spanning uit dat deel van je lichaam weg te laten vloeien.
Meditatie brengt balans in je leven en geeft je een bewust moment van rust, kalmte en harmonie.
Je kunt kiezen voor een geleide meditatie, door bijvoorbeeld een meditatie audio of video of je kunt meditatie zelf uitvoeren door je eigen visualisatiemethodiek te gebruiken. Meditatie wordt ook wel een bodyscan (het scannen van het lichaam) genoemd. Hoe vaker je mediteert hoe beter je kunt ontspannen.
Wat is dan de overeenkomst tussen meditatie en hypnose?
Allereerst kun je met zowel meditatie als hypnose een doel bereiken zoals het verminderen van stress, een verandering van denkpatronen aanbrengen in je systeem. Bij hypnose kan dit al met 1 tot 3 sessies waar het met meditatie ongeveer 8 weken duurt voordat de hersenen de connectie gemaakt hebben. Beide technieken gebruiken de ademhaling om tot een ontspanning te komen wat ook weer als overeenkomst gezien kan worden. Ook is het belangrijk dat je ongestoord kan zijn en dus ervoor moet zorgen dat je niet afgeleid wordt. Zowel bij hypnose als meditatie kun je een rustig mediterend muziekje op de achtergrond laten spelen om zo dieper te kunnen ontspannen, dit verschilt van persoon tot persoon. Meditatie is ontspanning en hypnose ook.
Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat je d.m.v. geleide meditatie in hypnose gebracht kunt worden. In hypnose termen noemen we die eerste techniek ook wel de inductie. Waar je de focus op de ademhaling en
het ontspannen van je lichaam en geest legt om zo de ontspanning naar een verdieping te brengen. Dus meditatie en hypnose gaan heel goed samen.
Wil je meer informatie m.b.t. hypnose, meditatie en de verschillende behandelmogelijkheden? Bezoek dan mijn website of bel of whatsapp met:
06 46314448
Meditatie video’s zijn te downloaden via mijn website of direct via You Tube.
Bekijk ook mijn profiel op Balansportaal
Be the master of your own mind!
Namasté, Natalie Bilodeau