Home > Vind hulp > Marret Kramer – Schipperen is levenskunst

VOOR VROUWEN VAN 40+ ONTWIKKELTRAJECT "SCHIPPEREN IS LEVENSKUNST. PERSOONLIJK LEIDERSCHAP IN ROERIGE TIJDEN"

Schipperen is levenskunst

Vrouwelijke professionals en hun veeleisende leven - van 'moeten' naar 'willen'

Hoe krijg je zelf het roer weer in handen?

De periode vanaf 40 jaar ervaren we als vrouw vaak als een kantelpunt. We zijn min of meer gesetteld, al dan niet met partner en kinderen, de loopbaan heeft vorm gekregen, er zijn vaste patronen. Een levensfase waarin veel moét. Het kan zijn dat je je overspoeld voelt door alles wat het leven van je vraagt en de eisen die je omgeving aan je stelt. Of die je jezelf oplegt. Midlife-vragen dienen zich aan. Zit ik vast in een groef? Hoe kom ik daaruit? Hoe vind ik een beter evenwicht? Veel vrouwen krijgen rond de 50 een nieuwe periode van onrust en onbalans: de overgang. Die kan ook de nodige impact hebben op het professionele leven.

Het leven blijkt minder maakbaar dan we dachten en kan ons meer stress geven dan gezond is.
Het is niet eenvoudig om als schipper aan het stuur van je leven te staan, je eigen koers uit te zetten en waar nodig bij te sturen. En tegelijk is het niet heel moeilijk, als je eenmaal ziet hoe het kan. Daarbij kan ik je helpen.

Voel je dat je iemand om mee te sparren, om samen uit te zoeken wat er loos is? Ook jij kunt de kunst van het schipperen leren. Door tijdig support te vragen is overbelast raken, overspanning of een burn-out vaak nog te voorkomen.

In de drie opties van Schipperen is levenskunst draait om persoonlijk leiderschap voor vrouwen in deze veeleisende levensfase. Of het nu om een eenmalig gesprek gaat, een individueel ontwikkeltraject of een workshop in een kleine groep vrouwen die in hetzelfde schuitje zitten: je wordt ermee geholpen om keuzes te maken bij het balanceren.

Deze drie soorten support kunnen zowel via de werkgever worden geregeld, met opleidingsbudget of particulier.

Schipperen is levenskunst

Meer inzicht in wat er speelt in je leven, meer houvast bij het maken van keuzes, meer werken met je talenten

 

 • een samenhangend overzicht van wat er in jouw leven speelt op de levensgebieden Fysiek, Sociaal, Mentaal, Zingeving en Werk
 • inzicht op waar je wel en niet invloed hebt in je in je professionele en privéleven
 • meer grip op jouw ‘persoonlijke recept’: wat zijn je sterke punten, wat je valkuilen en hoe voer je hier regie op
 • praktische handvatten en oefeningen voor het omgaan met het onvermijdelijke gedoe dat het leven met zich meebrengt
 • weten wat jij kunt doen om meer vreugde en voldoening in je leven te creëren en de eerste stappen daarin maken

Marret Kramer

Ruim 25 jaar ervaring als facilitator en (team)coach in leiderschaps- en ontwikkeltrajecten binnen diverse organisaties (zie ook LinkedIn).
Oudste van een groot gezin, getrouwd, moeder van twee twintigers. Tijdens de overgang een crisis doorgemaakt en toen het roer weer omgegooid.

Specifiek voor 40plus-vrouwen deelde zij haar doorleefde kennis en kunde in het handzame boekje Schipperen is levenskunst. Persoonlijk leiderschap in roerige tijden. Het resoneerde bij lezers: binnen anderhalf jaar 6 drukken. “Leren schipperen” – zowel in de zin van sturen als zo nodig bijsturen – ziet zij als essentieel onderdeel van persoonlijk leiderschap en als noodzaak om een dreigende overbelasting, soms tot aan burn-out toe, te voorkomen. Minder stress, meer voldoening en levensvreugde!

Praktijkinformatie

Marret Kramer – Schipperen is levenskunst

Marret Kramer

Lavendelstraat 60
2034 MJ Haarlem
 • In de natuur
 • In de praktijk
 • Online
 • Op locatie
Neem direct contact op met Marret Kramer – Schipperen is levenskunst
 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.