Home > Vind hulp > Instituut voor Codependentie

Instituut voor Codependentie

Psychodynamische Therapie & Coaching

 

Wat is Codependentie
Codependentie betekent letterlijk mede afhankelijkheid. Het is een reactie op trauma in de kindertijd of een overgedragen onverwerkt trauma van (voor) ouders. Hierdoor maakte het kind zich al vroeg in de jeugd mede afhankelijk van ouders of de omgeving om te kunnen overleven. Je voelt haarfijn de behoeftes en stemmingen van anderen, maar je verliest het contact met de eigen wensen en behoeftes. Je verliest jezelf. Wanneer jij codependent gedrag vertoont dan blijf je het patroon herhalen ook als je volwassen bent. Met als gevolg dat jij in ongezonde of ongelijkwaardige relaties terecht komt en een verhoogde kans hebt op het krijgen van een Burn-Out. 

Helaas was er tot nu nog maar weinig bekend over Codependentie.  Hierdoor heb jij je misschien wel jarenlang afgevraagd wat er met mis met je was. Omdat ook jij die gevoelens van onmacht, verdriet, frustratie en eenzaamheid maar niet kon plaatsen of begrijpen. Niet gek is het dan ook dat de opluchting groot is als Codependentie eindelijk wordt (h)erkend.

Door jouw Burn-Out nu bij de kern aan te gaan pakken en te helen, ontstaat er rust en ruimte om te zijn wie je werkelijk bent.

Kenmerken van Codependentie

Mensen die Codependent gedrag vertonen hebben vaak

 

 • moeite met het voelen en stellen van eigen grenzen
 • een diepgewortelde (vaak onbewuste) angst voor verlating en voor afwijzing
 • een verleden van moeizame relaties of zitten nu in zo’n relatie
 • een negatief zelfbeeld
 • de neiging tot Pleasegedrag – ter voorkomen dat ze worden verlaten
 • de neiging tot Perfectionisme – ter voorkoming dat ze worden afgewezen
 • bindingsangst of verlatingsangst
 • overmatig last van schuld of schaamtegevoelens
 • gaan zo vaak over eigen grenzen dat zij overspannen raken of een Burn-Out krijgen

Burn-Out
Ben je Burn-Out geraakt, dan voel jij je een vreemde in jouw eigen lijf. Omdat je zo lang op de AAN stand hebt gestaan – en met alles bezig was behalve jouw eigen grenzen, gevoelens en behoeftes – is het contact met het eigen lichaam al ver voor het daadwerkelijk Burn-Out raken verloren gegaan.  Door emotionele verwaarlozing of ander trauma in de kindertijd ben jij codependent gedrag gaan vertonen. Afstemmen op anderen werd hierdoor een 2e natuur. En daarvoor moest je jezelf ‘verlaten’.

Jarenlang heb jij je aangepast, ben je gaan zorgen voor anderen en heb jij je afgestemd op jouw omgeving.
Tot nu. Want nu de dieperliggende oorzaak bekend is, kan jij jouw Burn-Out ook op een diep niveau gaan helen. En het leven gaan leiden waarvoor jij hier bent. Het is jouw geboorterecht om gelukkig en tevreden te zijn in gezonde liefdevolle relaties. So claim it!

Aanpak

🚩 De therapie trajecten van het Instituut zijn zo ingericht dat jij je met individuele aandacht en ondersteuning jouw ongezonde patronen gaat herkennen en doorbreken.

🚩Het VIP traject is geschikt voor mensen al al wat werk aan zichzelf verricht hebben, maar het toch lastig blijven vinden om die diepere (emotionele) lagen aan te raken. Via een vooraf afgesproken aantal sessies ga je onder mijn begeleiding jouw weg van herstel inzetten.

🚩Het Jaarprogramma werkt uitstekend als jij vastberaden bent te herstellen van Codependentie en definitief af wil rekenen met jouw Burn-Out.

Wat doet het Instituut


Het Instituut voor Codependentie is er voor mensen die individueel of in kleine groepen willen herstellen van Codependentie en definitief af willen rekenen met Burn-Out klachten en ander (relatie) leed.

Wie ben ik
Mijn naam is Heidi Schouten. Als Integratief Therapeut ben  gespecialiseerd in de gevolgen van trauma in de kinderjaren en de impact hiervan op volwassen relaties. Het is mijn passie om mensen in hun kracht te zetten waardoor gezonde relaties kunnen worden aangaan in zowel werk– als in prive situaties.

Hoe werk ik
Via individuele therapie sessies en effectieve Therapie Trajecten pas ik diverse therapeutische methodes gecombineerd toe. Ik werk dan ook integratief. Het woord Integratief betekent dat er niet een vaste manier is om jou je doel te laten bereiken, maar dat ik je kan begeleiden op verschillende manieren. Er ontstaat een begeleiding die speciaal bij jou past en die zo uniek is dat we sneller tot de kern komen. Zo krijgen al mijn cliënten en opdrachtgevers een eigen behandeling op maat.

Na bijna 20 jaar advies en management ervaring te hebben opgedaan in het bedrijfsleven, heb ik veel raakvlakken met werkgevers en werknemers die een duurzame en gezonde arbeidsrelatie hoog in het vaandel hebben staan. Door mijn jarenlange ervaring als coach en nu als therapeut ben ik in staat om snel tot de kern van het probleem te komen.

Studie
Ik studeer aan de Academie voor Psychodynamica; dit is een door de SRNO en CPION geaccrediteerde en getoetste HBO opleiding en deze wordt officieel erkend als therapeuten opleiding door de FONG: de overkoepelende beroepsvereniging binnen de Complementaire Zorg.
Praktijkinformatie

Instituut voor Codependentie

Heidi Schouten

Zilverschat 21
5432MN Cuijk
 • In de praktijk
 • Online
Neem direct contact op met Instituut voor Codependentie
 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.