Home > Vind hulp > Hofje van Pauw: praktijk voor haptonomie

Hofje van Pauw

Een kijk op haptonomie

Hallo! Wij zijn Ineke Dicker en Harm Muntinga. Samen zijn wij in 1994 gestart met de praktijk in het Hofje van Pauw. Wij zijn enthousiast geraakt voor de haptonomie vanuit onze fysiotherapeutische achtergrond. Beiden hebben wij ruime ervaring opgedaan met zowel individuele therapie als met het begeleiden van groepsprocessen. Voor ons is de haptotherapie een hulpmiddel om mensen in contact te brengen met hun oorspronkelijkheid.

Haptonomie

“Je kan nooit genoeg ballonnen in je leven hebben”

Haptonomie zien wij als een ontdekkingstocht. Een reis vol ervaringen en ontdekkingen waarbij kennis, (eigen)wijsheid en een goede gids behulpzaam kunnen zijn. Na dertig jaar samen optrekken en werken met haptonomie zien wij heel veel overeenkomsten tussen haptonomie en de avonturen die Winnie de Poeh met zijn vrienden beleeft. Op zoek naar de balans tussen voelen en denken. Hoe kun je omgaan met stress. Verhogen van zelfwaardering en zelfrespect. En…. hoe kom je (weer) lekker in je vel te zitten. Wij zijn graag jouw gids.

Voor wie?

“De weg van het zelfvertrouwen begint met erkennen van wie we zijn. Wat we al dan niet in onze mars hebben en hoe we daar het best gebruik van kunnen maken”

 

Haptonomie kan zeer zinvol zijn. Wanneer is het tijd om een afspraak te maken met een haptotherapeut? Een paar punten wanneer het tijd is voor haptonomie:

 

  • Gestagneerde ontwikkeling. Bijvoorbeeld het gevoel ‘niet op je plek te zijn’, ‘niet lekker in je lijf te zitten’ of onvrede met een bestaande situatie en niet weten wat je wilt en wat je voelt of bezielt (zingevingvraagstukken).
  • Moeilijkheden met het herkennen en uitdrukken van gevoelens. Moeite met aangeven van grenzen.
  • Negatief zelfbeeld (minderwaardigheidsgevoel).
  • Problematiek rondom intimiteit en nabijheid.
  • Relationele problemen.
  • Problemen met acceptatie of verwerking van verlies, trauma, ziekte of handicap.
  • Stress, overspannenheid, verlies van vertrouwen in het eigen functioneren ten gevolge van pijn, langdurige lichamelijke of psychische overbelasting.
  • Lichamelijke klachten met een mogelijk psychosomatische oorzaak.
  • Werk gerelateerde klachten als werkstress en burn-out.

Werkwijze

Het lichaam geeft de mens de meest directe informatie over zichzelf. Die informatie wordt echter niet altijd begrepen of gebruikt. Haptonomie weet deze lichaamstaal te ‘vertalen’ door middel van directe aanraking, gesprekken en oefeningen. Het voelen is het belangrijkste instrument van de haptonomie. De behandeling zal zich richten op de oorzaak en de gevolgen van jouw klachten. De haptotherapeut onderzoekt waar geestelijk en lichamelijk de ‘pijn’ zit en gaat aan een oplossing werken. Daarbij wordt aandacht besteed aan de manier van bewegen, communiceren, de wijze waarop je uiting geeft aan gevoelens en welke signalen het lichaam daarbij geeft.

Praktijkinformatie

Hofje van Pauw: praktijk voor haptonomie

Ineke Dicker

Paardenmarkt 54
2611 PC Delft
Neem direct contact op met Hofje van Pauw: praktijk voor haptonomie
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.