Home > Vind hulp > Gevoelig Verlies

Een verlies verandert je wereld

In ons leven maken we allemaal tegenslagen en verliezen mee. Die zijn onvermijdelijk, en kunnen je wereld danig op zijn kop zetten en je totaal uit balans brengen. Zeker bij mensen die hoogsensitief zijn kan de impact gigantisch zijn, of het nu verlies van een dierbare is, van werk, van een relatie, van gezondheid of van iets dat er nooit zal zijn. Emoties vliegen alle kanten op en kunnen je overspoelen. Dat kan veel stress veroorzaken en zelfs leiden tot een burn-out.

Hoe we omgaan met tegenslagen en verliezen maakt een wereld van verschil. Coaching kan je verlies niet ongedaan maken, maar kan je wel helpen om te gaan met rouw, stress en/of hoogsensitiviteit, zodat je op een veilige en verantwoorde manier naar je emoties toe kunt en je je plaats weer vindt in die veranderde wereld.

Over mij

Mijn eigen verliezen en de burn-out die dat tot gevolg had, hebben ertoe geleid dat ik me ben gaan verdiepen in rouw, stress en hoogsensitiviteit. Behalve op mijn eigen ervaringen is de praktijk gefundeerd met erkende opleidingen en cursussen.
De combinatie geeft me echt iets extra’s: ik kan ook HSP coachen die met andere dingen worstelen, mensen begeleiden in hun rouwproces zonder dat hoogsensitiviteit een rol speelt of helpen met stressgerelateerde kwesties die niet direct met verlies te maken hebben.

Ik maak gebruik van (elementen uit) diverse methodes en technieken, zoals narratieve coaching, ACT, transactionele analyse (TA), embodied coaching, mindfulness, voice dialogue en individueel systemisch werk.

Als gediplomeerd en gecertificeerd coach ben ik aangesloten bij NOBCO en sta ik ingeschreven bij het kwaliteitsregister St!R. Je kunt me ook vinden op Coachfinder.

Praktisch

We beginnen altijd met een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek van een half uurtje, waarin we jouw hulpvraag en coachingsdoel bespreken en waarin we van beide kanten kijken of er een klik is. Als we besluiten verder te gaan, leggen we in een intakegesprek de onderlinge afspraken vast en kijken we meer inhoudelijk naar wat rouw en verlies, stress en/of hoogsensitiviteit voor jou betekenen en hoe ik je daarbij kan helpen.

Het coachingstraject bestaat uit een nader te bepalen aantal sessies van één tot anderhalf uur. De data en locatie stemmen we steeds samen af. Mijn praktijkruimte aan huis biedt meer dan voldoende ruimte om anderhalve meter afstand te houden. Online coaching (bijvoorbeeld via Zoom) biedt dezelfde mogelijkheden en heeft dezelfde effectiviteit als ‘normale’ coaching.

Een coachsessie kost 72 euro (incl. BTW) voor particulieren, 85 euro (excl. BTW) voor bedrijven. Tarieven naar draagkracht, een betalingsregeling of wederdienst zijn bespreekbaar. Omdat ik coach ben, en geen therapeut of psycholoog, is vergoeding vanuit de zorgverzekering helaas niet mogelijk.

 

Wat anderen zeggen

Ik heb ontzettend veel aan de coaching gehad en ervan geleerd. Je hebt een open, nuchtere manier van coachen, die voor mij goed werkt. Je creëert snel een vertrouwensrelatie. De coaching was confronterend, maar er zijn ook heel veel puzzelstukjes in elkaar gevallen, waardoor ik veel dingen van mezelf beter begrijp en er door jouw handvaten, voorzetjes en duwtjes in de rug beter mee om kan gaan. De afwisseling vond ik fijn. Vooral de sessies met de poppetjes maakten veel duidelijk, heel visueel, wat ik heel fijn vond. De sessie waarbij we in gesprek gingen met mijn verschillende eigenschappen, was voor mij een enorme eyeopener.

Er is veel verlies bij mij en dat maakt het lastig. Het overlijden van een dierbare vriendin heb ik destijds heel snel weg gedrukt, omdat ik het te moeilijk vond. Ik besef nu dat het wegstoppen van verdriet ervoor zorgt dat er vaak nog meer beschadigd wordt dan door het verlies op zich. Dat er nu opnieuw echt tijd is om ernaar te kijken, vind ik fijn. Het gesprek gaat heel natuurlijk en je straalt rust uit, wat z’n weerslag heeft op mij. Door de connectie te maken tussen mijn hoofd en mijn lijf is het me gelukt om mijn emoties toe te laten en die waren echt.

Je gaf me enorm veel vertrouwen door goed te luisteren en heldere vragen te stellen, waardoor ik anders tegen de situatie aan kon kijken. Het is nu gemakkelijker te kijken naar de gecompliceerde band die ik had met mijn overleden moeder en de impact te accepteren, die dat heeft gehad op de keuzes die ik heb gemaakt. Ik moet er nog wel aan wennen dat ik ook compassie met mezelf mag hebben, in plaats van altijd maar op anderen gericht te zijn.

Mijn man overleed door corona. Ik was volkomen de kluts kwijt en wist niet waar ik het zoeken moest. Begrijpen wat rouw inhoudt en dat alle emoties er mogen zijn, heeft me veel geholpen. Het voelde zo vertrouwd dat ik op een gegeven moment niet meer het idee had naar een coach te gaan, maar naar een vriendin, die mij goed helpt de juiste weg weer te vinden. Want een onverwacht verlies van een zo geliefde man doet je in de berm belanden en er is echt iemand voor nodig die je weer op de juiste weg zet.

Ik ben me bewust geworden van patronen waardoor ik ben zoals ik ben en waar ik (af en toe) last van heb. Ik leg de lat op mijn werk te hoog voor mezelf, wil het zo graag goed doen. Maar dat hoeft niet (altijd). Ik mag liever voor mezelf zijn: door meer tijd voor mezelf te nemen en dingen te doen waar ik energie van krijg, kan ik ook beter functioneren. Ik hoef niet alles perfect te doen. Ik ben me bewust geworden van mijn kwaliteiten en de daarbij behorende valkuilen. Welke waarden ik in mijn leven heb. En hoe ik die na kan streven.

De coaching heb ik als positief ervaren. Zo fijn om gehoord te worden, je gaf me het vertrouwen om alles te kunnen zeggen. Het ging als vanzelf. Ik werd gerust gesteld, ondanks mijn onrust. Je begrijpt wat er speelt. Mijn doel was meer met de toekomst bezig zijn dan met het verleden, de ballast los te laten waarmee ik rondliep. Je gaf me het inzicht dat ik de lasten van mijn ouders gedragen heb. Door die lasten te laten waar ze horen, kan ik met meer liefde terugdenken aan mijn ouders. Ik voel me nu een stuk lichter. De zin “alles een plekje geven” veranderde jij in “jezelf een nieuwe plek geven”. Dat veranderde veel voor mij.

 

Meer informatie?

Wil je meer weten over wat ik voor je kan betekenen, wie ik ben en wat ik doe? Neem dan eens een kijkje op mijn website. Ook kun je me volgen op Facebook, Instagram en Pinterest.
Wil je meteen een kennismakingsgesprek boeken? Dat kan ook. Je krijgt altijd binnen 24 uur een reactie.

Praktijkinformatie

Gevoelig Verlies

Natascha Kayser

Noortberghmoeren
4824JD Breda
  • In de praktijk
  • Online
  • Op locatie