Wat ouders kunnen doen om de faalangst van hun kind te verminderen
Steeds meer kinderen en jongeren hebben last van angststoornissen/faalangst. Deze angsten belemmeren hen in hun ontwikkeling en kunnen leiden tot depressie. Een op de zes jongeren denkt tegenwoordig na over suicide. lopen jaar het vaakst van alle bevolkingsgroepen emotioneel eenzaam gevoeld. De overheid wil nu een onderzoek starten naar de oorzaken van deze eenzaamheid. Dat dit hard nodig is blijkt wel uit de cijfers . Een op de zes jongeren denkt serieus na een einde te maken aan het leven.
Steeds meer kinderen en jongeren hebben last van faalangst. Ouders zitten soms letterlijk met hun handen in het haar. Weten niet goed meer wat ze kunnen doen.
Wist je dat Faalangst een van de meest voorkomende psychische aandoening is. Door de corona is het aantal kinderen en jongeren die hier aan lijden sterk toegenomen. Ruim een kwart van de jongeren heeft psychische problemen, dit komt uit een recent onderzoek van de NOS.
Alle kinderen zijn af en toe bang en sommige angsten zijn normaal en passen bij de ontwikkeling, zoals:
🟠Een kind dat sociale angst vertoont tijdens de eerste week op een nieuwe school.
🟠Een jong kind dat bang is in het donker toont een normale en natuurlijke tendens bij kinderen.
Als de angst echter langer dan twee maanden aanwezig is, dan is het verstandig stappen te zetten om je kind te helpen zodat hij/zij zich minder bang voelt.
Twijfel je of je kind last heeft van faalangst?
En wil je graag weten hoe jij je kind beter kan ondersteunen?
Plan dan een gratis gesprek, ik help je graag verder.
Ik ben Mariska van der Meijs
16 Jaar geleden startte ik mijn kinder- en jeugdtherapie praktijk Reiswijze. Daarvoor had ik jarenlang in de zorg met volwassen mensen gewerkt en daarbij was mij opgevallen dat veel psychische problemen van volwassenen de oorsprong hadden in de jeugd. Hoe mooi zou het dan niet zijn om al deze ellende te voorkomen en de jeugd op jonge leeftijd weerbaarder en vaardiger maken, zodat zij kunnen omgaan met tegenslagen en teleurstellingen in hun leven.
In mijn jeugd heb ik te maken gehad met faalangst alleen wist ik niet dat ik dat had.
Aan de buitenkant was dan ook niets te merken aan mij. Ik was succesvol in sport, kon goed leren en had vele vriendinnen. Kortom niets aan de hand.
Toch had ik op de middelbare school te maken met ernstige hyperventilatie aanvallen. Deze wist ik echter voor de leerkrachten en mijn medestudenten goed verborgen te houden. Meestal liep ik even de klas uit.
Ook mijn ouders wisten niet wat er aan de hand was. Zij merkten wel dat ik last had van hyperventilatie-aanvallen maar hadden geen idee wat de oorzaak van deze aanvallen was. De schoolresultaten gingen achteruit. Haalde ik in de eerste klas van het VWO nog allemaal negens en tienen, later mocht ik blij zijn als ik nog een zes eruit sleepte. Uiteindelijk ben ik toch geslaagd maar wel met de hakken over de sloot.
In mijn opleiding tot therapeut kwam ik erachter dat ik last had gehad van faalangst. Ik nam mijzelf voor dat ik mij daarin zou gaan specialiseren zodat ik kinderen en jongeren met faalangst daarvan af kon helpen.
Denk je dat jouw kind last heeft van faalangst?
Via deze link kun je de signalen faalangst downloaden.
En ik heb een e-book geschreven: Faalangstwijzer voor ouders.
Faalangst Mag
Naaldwijkseweg 200
2691RN 's-Gravenzande
- In de praktijk
- Online
- Vergoed door verzekeraar