Home > Blogs > Hoelang duurt herstel van een burn-out?

Hoelang duurt herstel van een burn-out?

Je hebt een burn-out en het enige wat je wilt is weer ‘normaal’ zijn, herstellen van deze situatie en door. Toch is een burn-out een teken, een heel duidelijk teken zelfs. Het is tijd om pas op de plaats te maken en rust te nemen. In dit artikel vertellen we je waar jij tijdens het herstelproces rekening mee kan houden.

hoelang-duurt-herstellen-van-een-burn-out

Oorzaak

De oorzaak van een burn-out is vaak werk gerelateerd, maar dit is niet altijd het geval. Het kan ook een combinatie zijn van meerdere stressvolle elementen. Denk bijvoorbeeld aan een druk gezin, mantelzorgen en een hectische baan. Ook trauma’s en gebeurtenissen uit het verleden kunnen ervoor zorgen dat je wordt ingehaald door een burn-out.

Zo zie je, een burn-out kan verschillende oorzaken hebben. Daardoor uit een burn-out zich ook anders en is het herstelproces ook per persoon verschillend.

Lees ook: Wat te doen tegen een burn-out?

Gemiddelde duur

Het herstel van een burn-out is niet met één getal uit te drukken. De oorzaak en de omstandigheden bepalen voor een groot gedeelte hoe snel deze periode verloopt. Een burn-out is niet zomaar wat en heb je niet zonder reden gekregen. Zowel je lichaam als geest geven aan dat het tijd is voor rust, het is tijd om even op de rem te trappen.

Om je toch een idee te geven, het herstel van een burn-out duurt gemiddeld een jaar. Wanneer je overspannen bent kan je rekenen op 3 maanden. Dit zijn gemiddeldes, in elke situatie is het anders. Wanneer jij bijvoorbeeld al 2 jaar over je grens gaat, dan is dit niet met 2 maanden rust opgelost.

Herstel

Bij een burn-out is rust geen luxe, maar een noodzaak. De situatie accepteren en er de tijd voor nemen helpt bij een voorspoedig herstel. Daarnaast is hulp inschakelen van een professional ook verstandig, deze ondersteunt je tijdens dit proces. Kijk kritisch naar je omgeving, hoe komt het dat je in deze situatie bent beland? Uiteindelijk is het belangrijk om lief te zijn voor jezelf en goed naar jezelf te luisteren. Een burn-out kan een lastige, maar waardevolle periode in je leven zijn.