Home > Blogs > Hoe werkt EFT?

Hoe werkt EFT?

Heb jij last van stress en/of onopgeloste trauma’s? Dan is de kans groot dat EFT jou kan helpen. Het is geen ingrijpende behandelingsvorm en het is ook mogelijk om dit zelf te leren en toe te passen. Zie jij door de bomen het bos niet meer in al die verschillende vormen van therapie? Geen zorgen, in dit artikel vertellen we je meer over EFT.

eft-therapie

Behandelingstechniek

EFT staat voor Emotional Freedom Techniques. Het is een combinatie van exposure-techniek en acupressuur, maar dan zonder naalden. Het is de bedoeling dat je je focust op de traumatische ervaring, waardoor er stress ontstaat in het brein en lichaam. Door vervolgens zachtjes op de acupressuurpunten te kloppen wordt deze stressreactie vermindert. De herinneringen en ervaringen worden neutraal, doordat je dit ‘herprogrammeert’ in je brein. Niet alleen wordt het neutraal, ook de emotionele reactie wordt verminderd en in sommige gevallen zelfs nihil. Doordat je de gebeurtenis weer gaat herbeleven, maar tegelijkertijd op bepaalde punten zachtjes klopt, kan je de gebeurtenis en de bijbehorende stressreactie van elkaar ontkoppelen.

Wanneer?

Stress, angst en veel emoties kunnen worden verminderd door middel van EFT. Traumatische gebeurtenissen, zoals verlies, misbruik of mishandeling, wekken vaak intense emoties op. Zeker wanneer deze trauma’s onverwerkt blijven kunnen ze je dagelijks leven flink gaan beïnvloeden. Daarnaast worden veel aandoeningen en ziektes (mede)veroorzaakt door stress of heeft stress een negatief effect op de klachten. Uit onderzoek is gebleken dat in 95% van de gevallen EFT een verlichtende werking heeft. Toch is EFT niet alleen goed bij grote problemen, ook bij dagelijkse opkomende stress kan je het inzetten om het opgejaagde gevoel te verminderen.

Hoogsensitieve mensen kunnen ook veel baat hebben bij Emotional Freedom Techniques. Doordat hun prikkelverwerking een filter mist, staan zij open voor veel meer indrukken. Er is daardoor ook sneller sprake van emoties, angst en stress.

Energie

Het is bewezen dat EFT snel en effectief werkt. Wel is het belangrijk om de juiste technieken toe te passen, anders kan het zijn dat je alleen aan ‘symptoomkloppen’ doet. Hiermee bedoelen we dat je niet de échte pijnpunten bereikt, maar dat je alleen de stressreactie kortstondig verminderd. De acupressuurpunten brengen de energie in je lichaam weer in beweging, waardoor je energiesysteem ook direct wordt geactiveerd. Dit is het grote verschil met EMDR. Deze twee behandelmethodes hebben overeenkomsten en kunnen ook worden ingezet voor gelijke doelen, maar de energie komt door middel van EFT niet snel weer vast te zitten en er worden ook technieken vanuit NLP toegepast. Dit zorgt ervoor dat je in je onderbewustzijn een proces aanwakkert voor meer zelfacceptatie en zelfliefde.

Hoe werkt het

Met de online cursus van Anita Eeltink leer je thuis deze taptechniek te gebruiken. Wanneer je EFT toepast klop/tik/tap je met twee vingers op meridiaanpunten op je hoofd en romp terwijl je er korte zinnen bij uitspreekt. Een beetje vreemd wellicht, maar het werkt beter dan praten en pillen alleen. Het verandert de verbindingen in je brein, verlaagt aantoonbaar stresshormonen en versterkt bovendien je immuunsysteem.
EFT kun je prima combineren met andere soorten hulpverlening en het is eenvoudig te leren.

Over de cursus

  • Je krijgt een eigen account in een praktische online leeromgeving met onbeperkt toegang.
  • Er is 2,5 uur aan cursusmateriaal Tekst, video, werkblad en oefeningen wisselen elkaar af. De lessen zijn opgedeeld in overzichtelijke stappen, zodat je met gemak door de cursus gaat.
  • Je kunt zo nodig vragen stellen in de cursus en krijgt vlot antwoord zodat je weer verder kunt.
  • Er zijn bonus video’s met extra tips & trics, bijvoorbeeld over ‘loslaten wat niet van jou is’ of over ‘oordelen loslaten’.
  • Besloten Facebookgroep beschikbaar (geheel vrijwillig uiteraard).

Met de code BALANSPORTAAL10 krijg je tijdelijk 10% korting op deze cursus

Bekijk de cursus hier: https://cursuseft.nl/cursus/grip-op-stress-emoties-met-eft/

Over Anita

“Ik geloof dat een betere wereld begint in het klein, heel dicht bij jezelf. Verantwoordelijkheid nemend voor jezelf – ondanks alles wat je hebt meegemaakt of wat je is overkomen. Als je je eigen ballast opruimt zul je steeds meer écht jezelf zijn: liefdevol, mild en met meer vertrouwen en veerkracht. Dat is vooral bevrijdend voor jezelf, maar heeft ook een mooi bij-effect op de mensen om je heen en zelfs op de generaties na jou”. Van oorsprong ben ik opgeleid tot verpleegkundige en ik heb werkervaring in de psychiatrie. In 2012 ben ik na het volgen van de nodige opleidingen gestart met Praktijk EFT-Aalten en heb ik inmiddels honderden mensen mogen helpen met uiteenlopende stress gerelateerde hulpvragen. Daarnaast ben ik mede-oprichter van Stichting EFT. Tot juli 2021 was ik voorzitter van deze stichting.

Reviews

EFT WERKT SUPER!

Ik kende Anita al van een aantal consulten en dat heeft toen goed geholpen. Die paniekaanvallen heb ik niet meer. Toen ik hoorde dat ik deze cursus nu met korting kon doen, heb ik dat meteen gedaan. Ik gebruik het nu ook thuis weer vaker als ik ergens mee zit. Rustige en duidellijke uitleg!

Anita is een goede collega EFT-behandelaar van mij. Ik ben echt blij met het werk dat zij heeft verzet met het ontwikkelen van deze uitstekende EFT-zelfhulpcursus. Want nu kan ik met een gerust hart mijn cliënten hier naartoe verwijzen. Dat scheelt mij kostbare tijd tijdens de consulten en bovendien hebben cursisten 24/7 toegang tot deze uitleg van Anita.

Op zoek naar hulp om grip te krijgen op mijn emoties en gedrag, kwam de cursus van Anita op mijn pad.
Ik vind dat er mooie handvatten in staan, en ben er mee aan de slag.
Zo ontdek ik weer, wat realiteit is, wat ik denk, wat ik voel maar voorál wie ik ben.
Dankjewel Anita

Duidelijke uitleg en direct toe te passen!

Erg duidelijke uitleg en makkelijk te volgen. Handig dat je gewoon
thuis er aan de slag mee kan!

FIJN DAT IK MET EFT ZÉLF EEN BEZORGDHEID OF STRESSMOMENT SNEL KAN VERMINDEREN OF WEGNEMEN

Deze EFT-cursus prikkelde mijn nieuwsgierigheid. Ik was direct gefascineerd door de uitleg van Anita. Hoe de werking van de hersenen en vooral het onderbewuste deel invloed op je kunnen hebben. Met EFT kun je voor een issue snel een soort “reset” bereiken. De uitleg klonk eigenlijk heel logisch. Tamelijk nuchter als ik ben, maar met in het achterhoofd de logica dat het brein nog wel eens “ongefundeerd” een loopje met je kan nemen, ben ik met EFT aan de slag gegaan. Ik paste het toe op een klein issue waar ik wat onrustig van werd. En verdomd, ik merkte na een sessie echt verschil. Waar maakte ik mij daarvoor nou zo druk om? Het heeft mij erg geholpen om beter rondom dit issue te relativeren en de zaken weer wat in perspectief te plaatsen. Ik ben blij met deze ervaring en weet zeker dat ik in de toekomt weer met EFT aan de slag ga. Handig dat ik deze cursus er dan weer bij kan pakken. Ik vind het echt een aanrader!