Hoe voelt een paniekaanval?
Paniekaanvallen zijn het meest voorkomende symptoom dat verband houdt met de diagnose paniekstoornis. Ze kunnen voorkomen bij een verscheidenheid aan angst- en stemmingsstoornissen, evenals bij andere medische aandoeningen. Paniekaanvallen kunnen ook optreden als reactie op specifieke gebeurtenissen of stressvolle situaties.
Hoe voelt een paniekaanval?
Een paniekaanval kan worden omschreven als een intens gevoel van angst of extreme nervositeit dat abrupt wordt opgewekt. Meestal treden deze gevoelens van terreur en vrees op zonder waarschuwing en staan ze niet in verhouding tot een daadwerkelijke dreiging of gevaar.
Paniekaanvallen duren vaak maar kort. De effecten van een paniekaanval kunnen echter enkele uren na de eerste aanval aanhouden.
Paniekaanvallen omvatten een combinatie van emotionele, cognitieve en fysieke symptomen. Als iemand bijvoorbeeld een paniekaanval krijgt, kan hij zich beschaamd of radeloos voelen over zijn symptomen. Er kunnen verschillende somatische symptomen optreden, waaronder zweten, beven en pijn op de borst.
De persoon kan bang zijn dat hij de controle over zijn lichaam of geest verliest. Over het algemeen kunnen deze symptomen leiden tot gevoelens van terreur, waardoor de persoon uit zijn situatie wil ontsnappen.
Symptomen van paniekaanval
- Pijn op de borst
- Rillingen of opvliegers
- Derealisatie of depersonalisatie
- Overmatig zweten
- Angst om dood te gaan
- Angst om de controle te verliezen of gek te worden
- Duizelig, onvast, licht in het hoofd of flauwvallen
- Gevoel van verstikking
- Gevoelens van gevoelloosheid of tintelingen
- Hartkloppingen of versnelde hartslag
- Misselijkheid of buikpijn
- Kortademigheid
- Trillen of beven
Angststoornissen behoren tot de meest voorkomende psychische aandoeningen en komen bij vrouwen ongeveer twee keer zo vaak voor als mannen. Paniekaanvallen en angst kunnen in de loop van de tijd erger worden, dus eerdere interventies zijn belangrijk voor het verbeteren van de gezondheid en het welzijn.