Home > Blogs > Hoe verminder je stress?

Hoe verminder je stress?

Stress verwijst naar de reactie van je lichaam op uitdagingen en eisen. Stress kan positief of negatief zijn en er zijn gezonde manieren om ermee om te gaan. Goed slapen is belangrijk bij stressmanagement. Hoewel niemand alle stress kan vermijden, kun je er op een gezonde manier aan werken om jouw herstelpotentieel te vergroten.

1.    Eet en drink gezond om je gezondheid te optimaliseren.

Sommige mensen proberen stress te verminderen door alcohol te drinken of te veel te eten. Deze acties lijken op dit moment misschien te helpen, maar kunnen op de lange termijn juist bijdragen aan de stress. Cafeïne kan ook de effecten van stress versterken. Het consumeren van een gezond, uitgebalanceerd dieet kan helpen om stress te bestrijden.

2.    Sport regelmatig.

Behalve dat het fysieke gezondheidsvoordelen heeft, is aangetoond dat lichaamsbeweging een krachtige stressverlichter is. Overweeg niet-competitieve aerobe oefeningen, krachttraining met gewichten of bewegingsactiviteiten zoals yoga of Tai Chi, en stel redelijke doelen voor jezelf. Het is aangetoond dat aerobe training endorfine afgeeft – natuurlijke stoffen die je helpen je beter te voelen en een positieve houding te behouden.

3.    Bestudeer en oefen ontspanningstechnieken.

Elke dag de tijd nemen om te ontspannen, helpt om stress te beheersen en het lichaam te beschermen tegen de gevolgen van stress. Je kunt kiezen uit verschillende technieken, zoals diepe ademhaling, beeldspraak, progressieve spierontspanning en mindfulness-meditatie. Er zijn veel online apps en apps voor smartphones die begeleiding bieden bij deze technieken; hoewel sommige aankoopkosten met zich meebrengen, zijn er veel gratis verkrijgbaar.

4.    Verminder triggers van stress.

Als je bent zoals de meeste mensen, kan jouw leven worden gevuld met te veel eisen en te weinig tijd. Voor het grootste deel hebben we voor deze eisen gekozen. Je kunt tijd vrijmaken door tijdmanagementvaardigheden te oefenen, zoals om hulp vragen wanneer dat nodig is, prioriteiten stellen, jouw tempo bepalen en tijd reserveren om voor jezelf te zorgen.

5.    Onderzoek je waarden en leef ernaar.

Hoe meer jouw daden je overtuigingen weerspiegelen, hoe beter je je zult voelen, hoe druk je leven ook is. Gebruik jouw waarden bij het kiezen van je activiteiten.