Home > Blogs > Hoe nervositeit te overwinnen

Hoe nervositeit te overwinnen

Hier zijn de beste gewoonten om met nervositeit om te gaan en deze te overwinnen.

 

Bereid je voor indien mogelijk

Een beetje duidelijk. Maar je voorbereiding op tijd doen en niet op het laatste moment en de voorbereiding goed doen in plaats van ietwat slordig zal een groot verschil maken. Je zal je zekerder en ontspannen voelen over wat je gaat doen.

 

Onthoud: mensen denken niet zo vaak aan je en wat je doet

Je hebt misschien het gevoel dat iedereen veel naar je kijkt, oordeelt en aan je denkt. En dus word je nerveus, ongerust of houd je jezelf tegen in het leven. Maar een ontnuchterend besef dat ik in de loop der jaren heb gehad, is dat mensen het gewoon niet zo veel schelen wat je doet.

 

Alleen omdat je veel nadenkt over wat je doet en zegt, wil nog niet zeggen dat anderen dat ook doen. Ze hebben hun eigen bord vol met hetzelfde doen als jij: op dit moment focussen op zichzelf, op hun huisdieren en kinderen en op hun eigen uitdagingen. Dit besef kan ervoor zorgen dat je je een beetje minder belangrijk voelt. Maar het geeft je ook wat meer vrijheid om te doen wat je in het leven wilt doen.

 

Haal diep adem door je buik

Een paar minuten voordat je in de situatie stapt die je zenuwachtig maakt, moet je goed op je ademhaling letten. Loop langzamer naar de ontmoetingsplaats. Beweeg langzamer. Stop zelfs een minuutje als je wilt en sta stil.

 

Adem dan door je neus. Haal wat dieper adem dan normaal. Zorg ervoor dat je ademt met je buik. Niet met jouw borst (een veelvoorkomend probleem wanneer mensen gestrest of nerveus worden). Concentreer je een minuut of twee op je langzame in- en uitademing. Alleen in de lucht die je neus in en uit gaat.

 

Dit zal je kalmeren, het gemakkelijker maken om weer normaal te denken en die enkelvoudige focus kan je terugtrekken naar dit moment in plaats van eerdere mislukkingen of toekomstige zorgen.

Voor meer inspiratie, volg ons op instagram!