Hoe herken je ADHD?
ADHD (Attention-Deficit / Hyperactivity Disorder) bij volwassenen is een psychische stoornis die een combinatie van aanhoudende problemen omvat, zoals moeite met opletten, hyperactiviteit en impulsief gedrag. Volwassen ADHD kan leiden tot onstabiele relaties, slechte werk- of schoolprestaties, een laag zelfbeeld en andere problemen.
Hoewel het volwassen ADHD wordt genoemd, beginnen de symptomen in de vroege kinderjaren en gaan ze door tot in de volwassenheid. In sommige gevallen wordt ADHD pas herkend of gediagnosticeerd als de persoon volwassen is. Volwassen ADHD-symptomen zijn mogelijk niet zo duidelijk als ADHD-symptomen bij kinderen. Bij volwassenen kan hyperactiviteit afnemen, maar worstelt met impulsiviteit, rusteloosheid en moeite met opletten kan aanhouden.
De behandeling van ADHD bij volwassenen is vergelijkbaar met de behandeling van ADHD bij kinderen. Behandeling met ADHD voor volwassenen omvat medicatie, psychologische begeleiding (psychotherapie) en behandeling voor eventuele psychische aandoeningen die samen met ADHD optreden.
Sommige mensen met ADHD hebben minder symptomen naarmate ze ouder worden, maar sommige volwassenen blijven ernstige symptomen hebben die het dagelijks functioneren verstoren. Bij volwassenen kunnen de belangrijkste kenmerken van ADHD zijn: moeite met opletten, impulsiviteit en rusteloosheid. De symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig.
Veel volwassenen met ADHD weten niet dat ze het hebben – ze weten gewoon dat dagelijkse taken een uitdaging kunnen zijn. Volwassenen met ADHD kunnen het moeilijk vinden om zich te concentreren en prioriteiten te stellen, wat leidt tot gemiste deadlines en vergeten vergaderingen of sociale plannen. Het onvermogen om impulsen te beheersen kan variëren van ongeduld dat in de rij staat of in het verkeer rijdt tot stemmingswisselingen en uitbarstingen van woede.
Symptomen van volwassen ADHD kunnen zijn:
- Impulsiviteit
- Desorganisatie en problemen prioriteren
- Slechte tijdmanagementvaardigheden
- Problemen met het focussen op een taak
- Problemen met multitasken
- Overmatige activiteit of rusteloosheid
- Slechte planning
- Lage frustratietolerantie
- Frequente stemmingswisselingen
- Problemen met het doorlopen en voltooien van taken
- Licht geraakt
- Problemen met het omgaan met stress