Hoe blijf je dicht bij jezelf?
Wat betekent het eigenlijk: dicht bij jezelf blijven? Voor mij betekent het, dat je op je eigen gevoel vaart. Alsof je een soort intern kompas hebt, dat je helpt om je eigen route uit te stippelen. Een route die nog helemaal open ligt en waarbij je stap voor stap je eigen pad loopt. Dat vraagt moed en lef. Het levert op dat je jezelf steeds beter leert kennen.
Een persoonlijke ervaring
Jaren geleden deed ik een cursus parachute springen. Eerst kregen we les in theorie. Hoe werkt het, waar moet je op letten, welke noodgevallen kunnen zich voordoen en hoe moet je dan handelen? We kregen te horen dat je op een bepaalde hoogte absoluut niet meer van richting mag veranderen, omdat je dan het risico loopt je benen te breken of andere ernstige blessures op te lopen. Op een keer kreeg ik met deze situatie te maken. Ik stevende vanuit de lucht recht op een sloot vol mestwater af. Ik had de boodschap goed tot me door laten dringen, dus ik kwam middenin die sloot terecht. Ik was kletsnat, stonk naar mest en had even genoeg van parachute springen. Er werd volop op me ingepraat. Ik moest direct weer in het vliegtuig stappen om de volgende sprong te maken, anders zou ik het nooit meer durven. Op dat moment heb ik puur naar mijn eigen gevoel geluisterd. Ik besloot plastic zakken op mijn autostoel te leggen, naar huis te rijden en onder de douche te gaan staan. Het voelde zo goed om naar mezelf te luisteren. Ook achteraf. Ik was bij mezelf gebleven. Een paar weken later ben ik weer gaan springen en dat was helemaal goed.
Drie kernvragen die je helpen om erachter te komen wat jouw pad is
Er zijn drie kernvragen die je helpen om dicht bij jezelf te blijven. Deze vragen kun je steeds weer terug laten komen, in allerlei contexten.
- Wat voelt goed?
- Waar word ik blij van?
- Waar krijg ik energie van?
Je ratio kan geen antwoord geven op vragen die betrekking hebben op dicht bij jezelf blijven. Dat is echt een kwestie van voelen. Als je vanuit je gevoel eenmaal een keuze hebt gemaakt, kan je hoofd je wel helpen om je keuze te realiseren.
Je intuïtie is een belangrijke wegwijzer
Voor veel mensen is voelen lastig en intuïtie een vaag begrip. Het gaat om een innerlijk weten, een ingeving, zonder dat je je ratio eerst laat analyseren of beredeneren. Je luistert naar je ‘onderbuikgevoel’ of wat je hart je ingeeft. Je kunt leren om ervoor open te staan. Daar zijn allerlei manieren voor. Als het ver van je af staat, kun je je eens oriënteren op coaching of haptonomie.
Pleasen of je eigen pad lopen?
Deze keuze kom je misschien regelmatig tegen. Hoe beter je kunt voelen wat je voelt en wat voor jou belangrijk is, hoe meer je op je eigen kompas kunt varen. Je zult dan minder snel aan de verwachtingen van anderen voldoen als die ver weg liggen van wat voor jou belangrijk is.
Tijd voor jezelf
Het is belangrijk om regelmatig de tijd te nemen om te ontspannen, na te denken, te voelen en jezelf op te laden. Zo ga je jezelf steeds beter begrijpen en ontdekken wat voor jou belangrijk is.
Sta open voor ontwikkeling
Als je ervoor open staat om te leren, fouten te mogen maken, te groeien en jezelf uit te dagen om je eigen pad te lopen, kan er een wereld voor je open gaan. Er kan perfectionisme in de weg staan of angst of andere emoties. Ook hier kan een coach je helpen om te ontdekken hoe dit is ontstaan en hoe je het kunt overstijgen.
Dicht bij jezelf blijven is een ontdekkingstocht
Je kunt je leven beschouwen als een innerlijke reis. Je bent aan het ontdekken. Op reis heb je geen haast. Iedere keer ontdek je weer iets nieuws. Leren om dicht bij jezelf te blijven is ook een ontdekkingsreis. Gun jezelf vooral de tijd en de ruimte om iedere keer een stapje verder te komen. Weet dat je een innerlijk kompas hebt, ook al kun je die soms niet vinden. Je mag erop vertrouwen dat je kompas op het moment dat je het nodig hebt tevoorschijn zal komen. Je kunt er ieder moment voor kiezen om te leren je leven te leiden op een manier die echt bij jou past.
Dit is een bijdrage van Herma Wichman van Stip op de horizon coaching