Hoe behandelt lichttherapie depressie?
Lichttherapie, ook wel fototherapie genoemd, is een behandeling waarbij je wordt blootgesteld aan een kunstmatige lichtbron. De therapie behandelt voornamelijk depressieve stoornissen met seizoenspatronen (voorheen bekend als seizoensgebonden affectieve stoornis of SAD). Dit is een soort depressie die optreedt in een bepaalde tijd van het jaar, meestal in de winter. Licht wordt ook gebruikt om andere aandoeningen te behandelen, waaronder slaapstoornissen en andere soorten depressie.
Hoe het werkt
Lichttherapie is doorgaans bedoeld om het gebrek aan blootstelling aan zonlicht te compenseren waarvan wordt gedacht dat het verband houdt met een depressieve stoornis met seizoenspatronen. Je zit naast een lichtbak, die sterk licht uitstraalt. Het licht bootst meestal natuurlijk zonlicht na, maar er kunnen variaties zijn. Een maateenheid genaamd lux meet de hoeveelheid licht die bij een behandeling wordt gebruikt. De standaard output van een lichtbak ligt tussen de 2.500 en 10.000 lux.
Behandelingen beginnen meestal in de herfst en gaan door tot het vroege voorjaar. Sessies duren gewoonlijk 10 tot 15 minuten. De duur van de sessie hangt af van hoe goed je met de behandeling omgaat en de sterkte van de lichtbak. Iemand die de methode nog niet kent, krijgt mogelijk een kortere eerste behandeling. Hoe krachtiger de lichtbak, hoe korter de behandelsessie kan zijn.
Waarom lichttherapie effectief is, wordt nog onderzocht. Een theorie is dat licht van nature de productie van serotonine in de hersenen op gang brengt. Serotonine is de chemische stof in de hersenen die zich ‘goed voelen’. Sommige experts zijn van mening dat succes met lichttherapie te wijten is aan een placebo-effect.