Het verschil tussen Long COVID en burn-out
Burn-out en long (langdurig) COVID lijken qua klachten veel op elkaar. Toch is het niet helemaal hetzelfde. In dit artikel bespreek ik de verschillen en de overeenkomsten, zoals ik die in de praktijk zie. Ik ben Angelique van Driel, holistisch fysiotherapeut en NLP-en leefstijlcoach. Met mijn bedrijf Fysioliek geef ik cursussen voor zowel mensen met Burn-out klachten en heb ik een online revalidatie gemaakt voor long COVID patiënten.
Hoe werkt een gezond autonoom zenuwstelsel?
Om de verschillen en de overeenkomsten tussen long COVID en burn-out te begrijpen moet je eerst weten hoe een gezond zenuwstelsel werkt. Het zenuwstelsel kan je onderverdelen in een bewust en onbewust (autonoom) zenuwstelsel en dan heb je ook nog de ziel, maar dat is wetenschappelijk nog niet aan te tonen en laat ik hier buiten beschouwing.
Het onbewuste deel is gemaakt om te kunnen overleven en heeft grof gezegd twee standen; Rem- of gaspedaal; stress- of herstelstand; sympaticus of parasympaticus om een paar moeilijke woorden te gebruiken.
Het zenuwstelsel in de stress stand
Als het systeem in de stress stand gaat, komen stresshormonen vrij. Die zorgen ervoor dat het lichaam in de vlucht vecht stand komt. Het hart gaat sneller kloppen, de ademhaling versnelt, spier- en bindweefselspanning gaan omhoog, kortom het lichaam wordt klaargemaakt om te vechten of te vluchten. Ook wordt er een kern in de hersenen geactiveerd, waar de opslag zit van alle eerdere negatieve ervaringen, zeg maar dat de ‘bibliotheek van ellende’ wordt geopend. Daardoor krijg je veel gedachten, wat het stresssysteem nog verder aanjaagt. Het zenuwstelsel heeft de meeste basispatronen waarop hij in deze stand komt gemaakt van 0-7 jaar. Als het systeem geactiveerd wordt, koppelt hij dat aan zo’n basispatroon. Dan kan het systeem namelijk gemakkelijk en snel handelen.
Deze stand is bedoeld voor ongeveer 20 minuten, omdat het veel energie kost.
Het zenuwstelsel in de herstelstand
De herstelstand is actief als je dus niet in de stress stand staat. Hij zorgt ervoor dat alle processen in het lichaam goed verlopen en dat we herstellen wat er hersteld moet worden. Het zelfherstellend vermogen dus. Het is vooral actief als we slapen en als we relaxed bezig zijn. Als het lichaam dus geen stress ervaart. Het lichaam ervaart niet alleen stress als je lichaam schade oploopt, maar ook als je negatieve gedachten hebt.
Speciale herstelstand = overleefstand
Als je te lang in de stresstand blijft, kom je in de overleefstand: je ‘bevriest’. Je komt tot niks, je bent doodmoe, de connectie met je gevoel is verminderd. Kortom, je raakt jezelf een beetje kwijt. Je lichaam herstelt alleen wat nodig is om te overleven. Daardoor krijg je allerlei lichamelijk ongemak, dan hier pijn, dan daar…. Allemaal net niet genoeg om een aantoonbare medische diagnose te krijgen. Je voelt je daarentegen wel ziek.
Wat gaat er nu mis bij Burn-out en long COVID?
Bij beiden blijft het autonome zenuwstelsel in die stressstand hangen en gaat hij regelmatig in de overleefstand. Het herstel gaat heel langzaam. Voor je herstel moet je onderzoeken door welke factoren het zenuwstelsel steeds in die stressstand komt.
Wat is dan het verschil?
Bij burn-out zie je dat het zenuwstelsel vooral door externe triggers in de stress stand gaat. Daardoor zijn steeds meer omstandigheden en activiteiten in het brein als het ware gekoppeld aan een stress reactie, waardoor er geen rust meer kan zijn en het lichaam uitgeput raakt.
Bij long COVID zie je dat dit ook een rol speelt, maar dat ook door interne processen (mogelijk door tegenstrijdige immuunreacties op virusdeeltjes) het systeem in de stress stand gaat. Het lichaam denkt dat het aangevallen wordt en geeft eigenlijk een overdreven reactie. Het lijkt een beetje op een auto-immuunziekte.
De long COVID revalidatie online van Fysioliek
In de long COVID revalidatie online van Fysioliek leer je veel technieken hoe je zelf het zenuwstelsel in de herstelstand kan brengen. In de praktijk heeft het zich goed bewezen. Laat de wetenschappers maar onderzoeken wat er precies aan de hand is. Feit is dat het herstelvermogen is verstoord en dat is goed te behandelen, mits je naar alle facetten kijkt die daar invloed op hebben.
Je kan de eerste lessen met oefeningen om in de herstelstand te komen gratis uitproberen om te kijken of het bij je past. Probeer het maar eens uit via www.fysioliek.nl/lcr-online.
Dit is een bijdrage van Angelique van Driel van Fysioliek