Home > Blogs > Het gevoel er niet meer bij te horen

Het gevoel er niet meer bij te horen

Volgens de yogafilosofie is dit één van onze grootste angsten: het gevoel er niet meer bij te horen, ergens los van te zijn. Tegelijkertijd stelt de filosofie dat we juist ook niet te veel moeten hechten. Hechten aan wat niet blijft, aan wat verandert in en buiten ons om. Dit zijn twee van de oorzaken van ons menselijk lijden volgens deze filosofie, ook wel de 5 kleshas genoemd.

5 obstakels van menselijk lijden

De eerste klesha of oorzaak van het feit dat we lijden is onwetendheid (Avidya). Vanuit dit obstakel ontstaan de overige 4 kleshas. Onze onwetendheid zorgt voor een perceptie en interpretatie die mogelijk niet de werkelijkheid is. Ons lijden wordt ingekleurd door onze gedachten en hersenspinsels. In de yogaleer leer je daarom om terug te keren naar de feiten, wat is waarheid? En wat zijn jouw gedachten? Hoe kun je leren accepteren wat het huidige moment brengt? In essentie telt er maar één ding: JIJ BENT. Zonder bijzinnen, bijwoorden, bijvoeglijke naamwoorden, ja-maren, mitsen en want…

Deze klesha zie ik vaak terug bij mijn klanten die te maken hebben met grote veranderingen waar ze zelf geen invloed op hebben, verlies van baan, een onveilige situatie op het werk, burn-out, of leren omgaan met een ziekte.

Asmita

De tweede klesha is de valse identiteit (Asmita). We vullen – zoals ik hierboven al uitlegde – Ik ben… vaak aan met allerlei namen en bedenksels, maar ben jij dat allemaal wel, al die toevoegingen? En is het niet zo dat jij eigenlijk al je hele leven aan het veranderen bent, omdat je groeit en inzichten met je meeneemt? Je ziet dit ook vaak terug bij mensen die ziek zijn en zich volledig identificeren met die ziekte. Ik deed dat zelf ook en het is ook een logische stap in het proces. Maar het weer los laten van deze identiteit maakt je vrijer en stelt je in staat om met een meer open blik naar jezelf te kijken en naar al het andere wat nog mogelijk is. Ik kreeg op mijn 42e een diagnose van een auto-immuunziekte en daaropvolgend ook een burn-out. Dan kun je daar dus heel boos, verdrietig over zijn en dat mag ook, ook dat is het proces, maar om verder te kunnen heb je een open blik nodig. Zo heb ik deze gebeurtenissen omgezet naar iets positiefs door te gaan bloggen en een coachingsopleiding te gaan doen. Ik ben dus niet mijn ziekte of kwaal. IK BEN.

Raga

Raga staat voor gehechtheid, waarover ik het in begin al even heb gehad. Natuurlijk is het fijn om alles wat mooi en lief is bij ons te houden, maar diep in ons hart weten we dat dat niet altijd mogelijk is. Het liefhebben van wat is, geeft kracht en moed. Maar het is belangrijk om lijden te voorkomen, dat je weet dat niets voorgoed is. Hoe graag we dat ook zouden willen. En ook dit zie ik vaak terug bij mijn klanten. Bijvoorbeeld iemand met een burn-out die zegt dat ze graag wil dat alles weer wordt zoals het was. Maar zo zal het niet meer worden, want je verandert door zo’n ingrijpende gebeurtenis. Jij wordt niet meer hetzelfde, dus de wereld en je perceptie verandert met je mee. En wat zou er met je gebeuren als alles weer wordt zoals het was? Dan krijg je vroeg of laat weer een burn-out. Of iemand die gepest werd vroeger. Die het gevoel heeft er niet bij te horen en dit keer op keer zo ervaart in situaties die ook maar enigszins vergelijkbaar zijn.

Weerstand

Dvesha of aversie is de 4e van de kleshas en is het tegenovergestelde van Raga. Je zou denken als ik dan niet mag hechten, dan creëer ik weerstand tegen alles. Maar zo makkelijk is het niet. Niemand heeft ook ooit gezegd dat yoga makkelijk is. Deze klesha gaat over loslaten en vermijden. En vind ik zelf altijd een moeilijke en harde leerschool. Hoe vaak loop je tegen de lamp, hoe vaak kom je toch weer in een zelfde soort patroon terecht? En wat doe je dan? Als je het uit de weg gaat, zorgt het universum er wel voor dat het nog een keer op je pad komt. Beter kun je dus accepteren dat de situatie zo is en er eens goed voor gaan zitten om te onderzoeken waar dat bij jou vandaan komt. In het Engels zeggen ze vaak: To sit with your material! Eng? Zeker, maar probeer het maar eens.

De laatste, de dood

In the end komt het allemaal op hetzelfde neer. We zijn eigenlijk bang voor de dood (abhinivesha). Het belemmert ons te groeien en te zien wie we werkelijk zijn. Al je angsten kun je terugvoeren op deze klesha en is ook gelijk de moeilijkste om mee te leren omgaan. Want het is nogal wat, de dood. In eerste instantie zie je dit ook niet direct, omdat je je eerst van de andere 4 kleshas bewust wordt. Maar ook hiermee kun je oefenen. Ik heb een hele mooie korte cursus gemaakt, waarbij je met korte meditaties, oefeningen en een werkboek hiermee aan de slag kunt. En het maakt dus niet uit, wat jouw verdriet, angst of kwaal is. Op basis van de yogafilosofie kun je aan jezelf werken op elk vlak.

Yoga voor trauma en verdriet

Het korte traject is een cursus die je in je eigen tijd kunt volgen, met een digitaal werkboek met daarin links naar meditaties en oefeningen. Wil je een uitgebreid traject met live sessies, dan kan dat ook. Dit traject bestaat uit 7 sessies van 45 minuten met oefeningen en meditaties en ook hierbij ontvang je het werkboekje. Via mijn profielpagina kun je contact opnemen voor kosten en meer informatie.

–> Lees meer over de Cursus Yoga bij Trauma en Verdriet


Dit is een bijdrage van Yacintha Pex – Food & Life Coach

yacintha-pex-food-life-coach

Foto: Jolanda Nowee