Het dertigersdilemma en al je existentiële vragen (en antwoorden)

Misschien heb je er wel eens over gehoord of gelezen, want het is tegenwoordig toch wel echt een hot topic: het dertigersdilemma. Veel mensen zitten weer thuis door de hoge huizenkosten en dat zet je weer aan het denken. Of je hebt net een huis gekocht samen met je partner en begint aan alles te twijfelen (je kent vast de film Eat, Pray, Love). Wil ik dit wel? Waarom maak ik soms verkeerde keuzes? Wat wil ik nu echt en hoe kom ik daar op een goede manier? Ben je een life coach, psycholoog, acupuncturist, holistisch energiewerker of iets anders? Neem eens een kijkje op novymed voor verschillende behandelstoelen die je kunt gebruiken bij je sessies.

dertigersdilemma

Zorgen: wat wil ik nu eigenlijk echt en ben ik goed op weg?

Het dertigersdilemma wordt in het Engels ook wel quarterlife crisis genoemd. Je bereikt een bepaalde leeftijd die je in je hoofd had bedacht als: nu heb ik alles op een rijtje en doe ik precies wat ik wil. Als dit niet helemaal het geval is, kun je enorm gaan twijfelen en jezelf vragen gaan stellen, als: wat wil ik eigenlijk echt doen en ben ik op dit moment goed onderweg om daar te komen? Maak ik wel de juiste keuzes voor mezelf en ben ik niet voor anderen aan het kiezen? Dit zijn erg belangrijke vragen om jezelf te stellen.

Schrijf je doelen op

Een goede tip om uit te voeren, is: schrijf eens al je doelen op en schrijf daarna op van al je doelen wat je NU op dit moment het liefste zou willen. Meestal heb je wel eentje die erg naar voren springt, dus focus je daar vooral op. Een andere tip is om duidelijk uit te schrijven hoe je daar realistisch gezien kunt komen. Zo wordt het voor je hoofd wat duidelijker en mocht je nog eens van het pad afgaan en je doelen vergeten, herinner jezelf dan aan dit doel en vraag jezelf af of deze keuze die je maakt het zal helpen of niet. En let op: wees hierbij niet te streng voor jezelf, want iedereen heeft zijn eigen ontwikkelingsproces en vergelijken is niet de juiste manier om tot jouw doelen te komen. Uiteraard kun je inspiratie hebben, maar wordt niet boos als het niet precies zo lukt als jouw inspiratiebron.

De zin van het leven: leef ik dat? En hoe blijf je hierbij realistisch?

Bovendien ga je je rond deze leeftijd vaak afvragen wat de zin van het leven is. Waarom leef je, wie ben je nu echt en leef je wel het leven wat echt bij je past als persoon? Als het antwoord ja is, ben je heel goed bezig met naar jezelf te luisteren. Als het antwoord niet direct ja is, weet je dat je iets hebt om naartoe te werken. En begin ergens, doe het ook, want overdenken is hierbij een grote boosdoener en dit wil je voorkomen. Heb je moeite met realistisch blijven en maak je vaak de verkeerde keuzes? Denk hierbij dat dit niet per se verkeerde keuzes waren, want op het moment dat je ze koos, wilde je dit heel graag. Kies gewoon weer voor een ander pad, eentje die je al jaren in je hoofd hebt.

Niet denken, maar doen!

Denk je dat je een bepaald carrièrepad wilt uitproberen, om te kijken of het iets voor je is? Doe het een paar keer en kijk hoe je er bij voelt. Het maakt niet uit wat je kiest, je kunt namelijk overal in groeien. Laat je angst je niet meester maken, maar kijk naar oplossingen. Begin ergens en kijk hoe het is. Je kunt altijd nog veranderen van keuze en dat is helemaal niet erg.

Lees meer in deze categorie

Tijdens een coachingsgesprek geeft ze aan dat ze aanloopt tegen het feit…

Goed slapen is belangrijk voor lichaam en geest. Lang genoeg, maar ook…

  Zeker in onze drukke, veeleisende maatschappij gebeurt het vaak dat mensen…

Categorie
Volg balansportaal op:

Lees meer in deze categorie

Marijke Beukers heeft bewust de switch gemaakt van GZ-psycholoog naar Holistisch Psycholoog. In…

Time-management is tegenwoordig een echte vaardigheid. In een wereld waarin de klok…

Ben jij geboren tussen 21 maart en 21 april? Dan is jouw…

Zoek op Balansportaal

Dankjewel!

Het e-book '14 gouden tips, kom sterker uit een burn-out' staat voor je klaar