Hoe herstel je van een burn out?

Signalen Burn out

Hoe herstel je van een burn out? Vaak wordt een burn out te laat herkend, wanneer lichaam en geest al totaal uitgeput zijn. Lichte signalen als licht slapen, hoofdpijn, oorsuis en prikkelbaar worden nauwelijks of niet serieus genomen en toebedeeld aan een moment of stresssituatie. Het herstel duurt gemiddeld 6 tot 18 maanden.

hormooncoach

Hoe herstel je van een burn out?

Richt je op dingen waar je invloed op kunt hebben en laat de zaken die buiten je invloedsfeer liggen zoveel mogelijk los. Houd je doelen realistisch. Het stellen van onhaalbare doelen leidt tot demotivatie en frustratie wat weer kan leiden tot stress, onzekerheid, ontevredenheid en niet gelukkig zijn.

Slaap voldoende. Ongeveer 8 uur per nacht. Ons lichaam heeft deze tijd nodig om zich weer op te laden voor de volgende dag. Gebruik geen telefoon, ipad of laptop vlak voor het slapen. Het felle licht en de straling van je telefoonscherm zorgen er namelijk voor dat je hersenen het signaal krijgen dat het nog geen nacht is, met als gevolg dat je lichaam geen melatonine aanmaakt, het hormoon dat nodig is om slaperig te worden. Als je vervolgens niet in slaap kunt komen en uiteindelijk maar 5 of 6 uur geslapen hebt is dat genoeg tijd om de actieve neuronen te laten rusten, maar de gliacellen, die in het zenuwstelsel voorkomen en de afvalstoffen van de neuronen opruimen, krijgen niet voldoende tijd om hun werk te doen, met als gevolg dat deze afvalstoffen achterblijven in het lichaam.

Laat je niet teveel afleiden. Zeker de mobiele telefoon is een belangrijk deel van ons leven geworden, maar tijdens je werk kan jou dit ook afleiden. Zorg er voor dat jij je focus houdt tijdens je werk zodat je niet word afgeleid door je mobiel, collega’s die een praatje komen maken, leidinggevende die je overrompelt met werk. Houd het op afstand en geef je grenzen aan. Durf nee te zeggen. Leren hoe? Volg een assertiviteitstraining bij jou in de buurt.

Structuur geeft je rust in je hoofd. Ruim je spullen op, leg weg waar je niet mee bezig bent en maak ‘to do’ lijstjes.

Stel vragen en beweeg

Het stellen van vragen leidt tot minder twijfel. Onduidelijkheid kan ook voor stress en irritaties zorgen. Zorg voor voldoende beweging. Door stress heb je misschien geen behoefte aan sporten of bewegen, maar probeer je hier toch toe te zetten. Beweging is namelijk een wondermiddel voor je fysieke en mentale toestand. Je moet regelmatig actief bezig zijn om de effecten op je mentale toestand te merken en een burn-out te voorkomen. Tijdens het sporten komen hormonen vrij, endorfine is het gelukshormoon wat stress reduceert. Je bloedsomloop komt op gang en je metabolisme wordt gestimuleerd. Probeer regelmatig buiten te wandelen of te sporten. Frisse lucht zorgt voor meer zuurstof. Dit helpt bij het afvoeren van de afvalstoffen uit de spieren.

Neem minimaal één keer per dag een break en neem afstand van alle technologie waar je mee omringt bent. Zorg dat je niet meer bezig bent met je werk en ga iets voor jezelf doen.

Versnel het proces

Luister naar jezelf. Er is geen betere raadgever dan je eigen lijf. Geef aandacht aan je lichaam en geef toe aan wat je lichaam vraagt. Let op je voeding. Matig met suiker, alcohol, cafeïne en vlees. Eet meer voeding die rijk is aan magnesium, zink en omega-3 vetten. Wil je dagelijks geinspireerd worden? Volg ons op instagram.

Lees meer in deze categorie

Het is bijzonder vervelend om met een burn-out te maken te krijgen….

Voel je dingen dieper dan anderen lijken te voelen? Word je snel…

Een burn-out komt veel voor als je vaak multitaskt en wordt gevraagd…

Categorie
Volg balansportaal op:

Lees meer in deze categorie

Relatietherapie, het is een onderwerp wat zo min mogelijk wordt besproken. De…

Wanneer je hoogsensitief bent, neem je meer prikkels uit je omgeving waar…

Han Baeten, bedrijfsmaatschappelijk werker, coach en tevens Runningtherapeut gespecialiseerd in stress en…

Zoek op Balansportaal

Dankjewel!

Het e-book '14 gouden tips, kom sterker uit een burn-out' staat voor je klaar