Home > Blogs > Heb ik een burn-out?

Heb ik een burn out?

Je voelt je wat gestrest. Dit houdt intussen al wat langer aan. Bijvoorbeeld door de situatie op werk. Of omdat je in je thuissituatie al wat langer met problemen te maken hebt. Maar is dit aanhoudend stressvolle gevoel wel normaal? Zijn het overspannen klachten? Of heb ik een burn out?

Het is een vraag die veel mensen zich vandaag de dag stellen. Over het algemeen lijkt de wereld namelijk met de dag stressvoller te worden. Niet iedereen is hier even goed tegen bestand. Zeker niet wanneer stressvolle situaties zich langdurig aanhouden. Het wil dan nog weleens gebeuren dat dit uitmondt in een burn out.

Overspannen klachten bij burn-out

Een burn out herken je specifiek aan bepaalde klachten. Deze klachten noemen we ook wel overspannen klachten. Bij een burn out ben je immers langdurig overspannen. Hierdoor krijg je te maken met:

  • Uitputting: Zowel fysieke als ook mentale uitputting zijn onderdeel van een burn out. Je voelt je op alle fronten moe. De energie vloeit dag na dag steeds verder weg.
  • Opgejaagd gevoel: Een aanhoudend opgejaagd gevoel is zeer oncomfortabel. Je gaat hierdoor bijvoorbeeld vaak piekeren. Ook onrustig slapen is hier onderdeel van.
  • Geheugenproblemen: Bij het vaak voelen van stress, gaan geheugenproblemen een belangrijke rol spelen. Je kunt je steeds minder zaken goed herinneren.

Kun je jezelf goed herkennen in deze overspannen klachten? Dan bestaat er een kans dat je momenteel een burn out hebt. Het is dan zaak om tijdig actie te ondernemen. Je wilt namelijk niet dat je klachten alleen maar erger worden. Er bestaat dan een kans dat je nu geen burn out hebt, maar dat hier binnen de kortste keren wel sprake van is.

Gelukkig zijn er veel verschillende soorten behandelingen die je hierbij kunnen helpen. Hierdoor is het mogelijk om aan je burn out klachten te werken en je binnen de kortste keren weer beter te voelen.

Hulp bij burn-out